Postopek 13-milijonske dokapitalizacije Gorenjske banke, ki ga je dlje časa zahtevala Banka Slovenije, se bliža koncu. Včeraj opoldne je namreč potekel rok za vpis delnic v drugem krogu dokapitalizacije, kjer so lahko sodelovali tudi vlagatelji, ki jih še ni v lastništvu banke.

Do vplačil za novoizdane delnice bo prišlo jutri, uradni rezultati dokapitalizacije pa bodo predvidoma znani v ponedeljek. Zaradi tega so podatki, kdo in v kolikšnem obsegu je sodeloval v dokapitalizaciji, zaenkrat predvsem špekulativne narave.

Kostić izkoristil zadržanost preostalih vlagateljev?

Kot smo nedavno pisali, je do preostanka delnic najverjetneje prišel srbski poslovnež Miodrag Kostić s svojo skupino MK Group. V drugem krogu dokapitalizacije je bilo sicer na voljo za slabih 12,4 milijona evrov ali 53.853 novih delnic, ki predstavljajo nekaj manj kot 14-odstotni lastniški delež Gorenjske banke. Ali bo Kostićev domnevni vstop v lastništvo prvi korak na poti do cilja postati največji delničar banke s sedežem v Kranju ali zgolj poskus zaslužka v prodajnem postopku Gorenjske banke, do katerega bo prej ali slej moralo priti, ni jasno. Na MK Group se vprašanjem Dnevnika namreč niso odzvali.

Podobno skopi z odgovori so bili tudi obstoječi lastniki. Zaradi dejstva, da postopek še ni zaključen, so se komentarju odrekli v Zavarovalnici Triglav (3,99-odstotna lastnica), Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ima v lasti 4,42-odstoten delež Gorenjske banke, Sparkasse (3,02 odstotka) ter tudi v Domelu in Telekomu Slovenije (oba sta 1,61-odstotna lastnika). Iz največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja so sicer sporočili, da nestrateške naložbe že nekaj let odprodajajo, iz česar je mogoče sklepati, da jih ni bilo med petimi obstoječimi delničarji, ki so se odločili za vpis novih delnic v prvem krogu dokapitalizacije.

V prvem krogu vpisanih le 4,7 odstotka novih delnic

Po naših informacijah v prvem krogu dokapitalizacije ni sodelovala niti DUTB, kar je zanimivo, saj se je dolgo zanimala za povečanje deleža v Gorenjski banki. Prav tako naj se za vpis novih delnic ne bi odločili pri Sparkasse, ki je triodstotni delež banke pridobila v stečaju Merkurja, in tudi ne v največji lastnici skupini Sava, ki obvladuje okoli 44 odstotkov Gorenjske banke.

Med največjimi lastniki bo tako ohranila svoj delež očitno le Zavarovalnica Triglav, ki naj bi edina med večjimi lastniki vpisala nove delnice v prvem krogu dokapitalizacije. Preostali štirje sodelujoči lastniki pa naj bi sodili med manjše delničarje. Zato niti ne čudi, da je bilo v prvem krogu dokapitalizacije vpisanih le 2669 novih delnic, katerih emisijska vrednost je dosegla 613.870 evrov (cena delnice je znašala 230 evrov) in kar predstavlja manj kot pet odstotkov načrtovane dokapitalizacije..