Postopek dokapitalizacije Gorenjske banke, ki ga vodi Alta Invest, se je končno začel in bo končan s soglasjem delničarjev na skupščini, ki je razpisana za 21. januarja prihodnje leto. V vmesnem času se bodo obstoječi in novi delničarji potegovali za največ 56.522 delnic v skupni vrednosti dobrih 13 milijonov evrov. Uprava Gorenjske banke je v razponu od 150 do 270 evrov določila emisijsko vrednost delnice pri 230 evrih.

O vlagateljih znano malo

Potencialni kupci med večjimi in obstoječimi delničarji so nezavezujoče ponudbe lahko oddali do 15. decembra, njihova dokončna sestava pa bo znana ob koncu zbiranja ponudb 6. januarja prihodnje leto. Po naših informacijah holdinška družba Sava, ki je imela v lasti skoraj polovični lastniški delež in ki ji je Banka Slovenije vzela lastninske pravice v Gorenjski banki, v dokapitalizaciji ne bo sodelovala. Med obstoječimi večjimi delničarji naj bi skoraj zagotovo sodelovala Zavarovalnica Triglav, 3,99-odstotna lastnica, po neuradnih informacijah pa naj bi svoj delež s sedanjih 4,4 odstotka povečala DUTB.

Osnovni kapital banke se bo na podlagi dokapitalizacije povečal za največ 2,36 milijona evrov. Po povečanju bo znašal največ 16,19 milijona evrov in bo sestavljen iz največ 387.938 delnic Gorenjske banke.

Izpolnjevanje zahtev Banke Slovenije

V Gorenjski banki bodo tako verjetno le našli vlagatelje, ki ji bodo s kapitalsko injekcijo pomagali do učinkovitega uresničevanja razvojne strategije in hitrejšega doseganja poslovnih ciljev. Eden od teh bi lahko bil tudi širitev ponudbe na opravljanje lizinških storitev. Gorenjska banka naj bi se namreč med drugim zanimala za nakup VBS Leasinga.

Morda je še pomembneje, da se bodo z dokapitalizacijo rešili Banke Slovenije, ki je z odredbo že dlje časa zahteva kapitalsko okrepitev banke s sedežem v Kranju. Povečanje osnovnega kapitala za najmanj 13 milijonov evrov naj bi po željah Banke Slovenije delovalo kot dodatni blažilnik v primeru uresničitve neugodnega makroekonomskega scenarija.

Zahteve Banke Slovenije so bile kljub temu za mnoge težko razumljive, saj je kapitalska ustreznost Gorenjske banke razmeroma visoka. Gorenjska banka je denimo v prvem polletju letos poslovala s 3,7 milijona evrov čistega dobička, kar ji je omogočilo okrepitev kapitala za dobrega pol milijona evrov, na 187,6 milijona evrov. Kapitalska ustreznost banke je dosegla 16,7 odstotka. Že pred tem je Gorenjski banki v letu 2014 uspelo drastično znižati potencialni kapitalski primanjkljaj, ki je zgolj še minimalen. Spomnimo, da je na obremenitvenih testih leta 2013 znašal 328 milijonov evrov. jb