Ali je dobro dovolj dobro?

Mentorirala sem gospoda iz večjega podjetja v Sloveniji, ki je vrhunski športnik in kot tak pravilo 10.000 (če hočeš odličnost, treniraj 10.000 ur) prenaša tudi v posel. Razpravljava o motiviranju sebe in drugih in obnoviva vedenje, da palice in korenčki pri zaposlenih že dolgo več ne funkcionirajo. Tudi v Sloveniji ne, kar kaže podatek Gallupove raziskave o le 16-% zavzetosti slovenskih zaposlenih. In le aktivno zavzeti so nadpovprečno produktivni in ustvarjajo presežke. Lekcija št. 1: Bodi odličen. Vadi. Treniraj. Povprečnost še za Gaussovo krivuljo ni dobra.

You can get it if you really want1

Danes sem bila v žiriji diplomantki na Doba fakulteti kot njena diplomska mentorica. Kolegica Alenka Golob je invalidka, ki so ji od otroštva govorili, da še osnovne šole ne bo naredila. Ampak je vztrajala. Vedela je, kaj hoče in kaj mora za to narediti. Danes je diplomirala z desetko. Lekcija št. 2: Uspelo ti bo, če si res res želiš – toda moraš poskusiti, samo želja ni dovolj.

Sledi sanjam

Letos SINovke (Društvo za vzpodbujanje mreženja) praznujemo peto leto svojega obstoja. Tako smo tri dame, Irena Dobnik, naša predsednica, Simona Lobnik Ambrožič in jaz kot podpredsednici snovale poteze, dogodke, vsebine. Pred petimi leti so bile naše sanje, povezati ženske v poslovno mrežo in omogočiti boljše poslovno sodelovanje. Veliko sposobnih in zavzetih žensk je skozi naša druženja dobilo nove priložnosti in tudi me tri smo zamenjale svojo poslovno pot. Zanimivo – mene je odpeljalo k evropskemu projektu Vključi vse – za višjo stopnjo žensk v procesu ekonomskega odločanja. Naključje?

Z iskricami v očeh

Današnji dan smo zaokrožili z okroglo mizo o povezanosti in vplivu HRM in internega komuniciranja na poslovanje organizacij in doseganje poslovnih ciljev. Poimenovala sem jo zgodba o Petru Panu in Aladinu – sta podporni službi nekdo, ki noče nikoli odrasti ali nekdo, ki mora izpolniti vse želje svojega gospodarja?

Moje gostje so bile Vanja Lombar, generalna direktorica OMV Slovenija, Jasna Suhadolc, direktorica Virtua PR, Karin Zagomilšek, vodja odnosov z javnostmi, in Darja Lapov, vodja področja kadri, obe Elektro Maribor, Lea Tkalec, vodja področja kadri, in Tina Cipot, vodja službe odnosi z javnostmi, obe Lidl Slovenija (finalist Zlate niti 2014, razglasitev najboljšega zaposlovalca bo 26. marca). Iskrilo in bliskalo se je od vseh dobrih, a tudi slabih praks na področju HRM, PR in vodenja. Okrog 100 poslušalk/cev v živo in prek spleta je postavilo 100 vprašanj, zaradi česar je okrogla miza namesto ene ure trajala skoraj dve. Odgovorili pa še zdaleč nismo na vse. A skupni imenovalec vsem odgovorom so bili: energija, zaupanje, odprtost, izpolnjevanje obljub, spoštovanje in – iskrice v očeh. Lekcija št. 4.: Če se ti v tvoji službi ali pri delu, ki ga opravljaš, ne svetijo očke, menjaj delovno mesto, organizacijo, delo ali poklic. Samo od sebe se ne bo zasvetilo . Nisi ne Peter Pan ne Aladin. Dovoli si biti, kar si.

1 Desmond Dekker, 1970. Tudi kvantna fizika je to dokazala.