Načrtovanje in izvedba izkoriščanja odpadne toplote metalurških procesov za daljinsko ogrevanje in pripravo sanitarne tople vode na Ravnah na Koroškem ni le tehniško-tehnološki dosežek, ampak predvsem ciljno usmerjeno sodelovanje gospodarstva, lokalne skupnosti, Občine Ravne na Koroškem in javnega raziskovalnega zavoda pri oblikovanju novih poslovnih modelov in dolgoročne vizije prehoda na učinkovite nizkoogljične energetske sisteme, so navedli.

Gre za prvi projekt tovrstne povezave jeklarske industrije in sistemov daljinskega ogrevanja v Sloveniji, ki zagotavlja prihranke energije, izboljšuje stanje okolja in prinaša dodatne koristi za družbo kot celoto. Ta trajnostni način oskrbe s toploto ima razmeroma velik potencial za razvoj tudi v drugih panogah ter na področju sistemov daljinskega hlajenja, so navedli.

Priznanje je po prepričanju prejemnikov še en dokaz, da so se odločili za "pravo smer". Center za energetsko učinkovitost IJS pa je po besedah njegovega vodje Staneta Meršeta razvil orodje, ki ga bodo z veseljem ponudili tudi drugim v Sloveniji in Evropi. Priznanje podeljuje organizator Industrijskega foruma IRT in izdajatelj strokovne revije IRT3000. Predmet razpisa za priznanje taras je izdelek, rešitev ali storitev, ki je bila v celoti ali v bistvenem delu razvita v sodelovanju partnerja iz znanstvenoraziskovalne sfere in naročnika iz gospodarstva. Lani sta priznanje prejela Danfoss Trata in raziskovalna skupina Sistemi in vodenje Instituta Jožefa Stefana

Industrijski forum IRT, osmi po vrsti, se bo v Portorožu zaključil danes.