Le streljaj od slovensko-italijanske meje, v Čedadu, se konec naslednjega tedna, 16. julija, začenja že 25. festival Mittelfest, ki se posveča predvsem glasbi, gledališču in plesu. Lanski festival je zaznamovala tematika vode, letos ga bosta pod sloganom »Zemlja!... in na obzorju ogenj« obarvala ta dva temeljna elementa, v letu 2017 pride na vrsto še zrak. Zemlja nas opominja na prst pod našimi nogami, v kateri poganjajo korenine, ponuja nam dobrine za preživetje, zato moramo za njeno rodovitnost in lepoto skrbeti, razlaga koncept festivala umetniški vodja Franco Calabretto, ki obenem opozarja še na utrudljive pohode vseh tistih, ki zemljo ob selitvah prečkajo.

Z umetnostjo nad nesoglasja

Festival, ki letos praznuje 25-letnico, je od nekdaj soustvarjala politična zgodovina srednje in vzhodne Evrope. »Sprva ga je na neki način sooblikoval padec berlinskega zidu, nato vojna na območju nekdanje Jugoslavije, ekonomska in begunska kriza, zdaj pa vse bolj realna grožnja terorističnih napadov. A prepričani smo, da zmoreta prav umetnost in kultura preseči politična nesoglasja,« poudarja Calabretto.

In nemara je, kot pravi umetniški vodja, res dovolj, da pomislimo le na dva glasbenika, ki ne govorita istega jezika, a se sporazumeta v govorici glasbe. »Umetnost je navsezadnje metafora, ki omogoča razmislek in pogovor tudi o najtežjih temah, recimo o identiteti, pripadnosti, državi, rasi, meji,« trdi Calabretto, ko poudarja zavezanost festivala medkulturnemu dialogu. Mittelfest je obenem pomembna priložnost za krepitev vezi s Furlanijo - Julijsko krajino, njeno bogato naravno dediščino ter edinstveno jezikovno identiteto.

Širjenje umetniškega požara

Na petdesetih dogodkih devetdnevnega čedadskega festivala se bodo tako križale tudi poti mnogih umetnikov. Največ pozornosti bo usmerjene v produkcijo komorne opere, posvečene mlinarju oziroma velikemu krivovercu iz Montreala, ki je leta 1599 končal življenje na grmadi, Domenicu Scandelli, poznanemu pod imenom Menocchio; na odru se bo ob tej priložnosti predstavil tudi slovenski tenorist Branko Robinšak. Kitajsko narodno gledališče pripravlja predstavo na meji med zemljo in nebom, posvečeno Konfuciju, v predstavi Ogenj in zemlja bo turški koreograf Azazi uprizarjal širjenje požara prek hitrega vrtenja iz derviškega izročila, kenijski plesalec Anuang'a bo obudil moč starodavnih masajskih obredov. Manjkalo ne bo niti Hrvaško narodno gledališče iz Zagreba s predstavo o mladih žrtvah balkanske vojne Aleksandra Zec v režiji Oliverja Frljića.

Med plesnimi dogodki bo izstopala produkcija Feminine Flame sicilijskega Teatro del Fuoco, ki bo zmes plesa, akrobatike in mimike. Glasbeni del programa bo najprej popestril koncert legendarnega kitarista Carlosa Santane, nato še nastop znanega pianista in skladatelja Michaela Nymana, zasedba Orchestra Spira Mirabilis pa bo izvedla Sen kresne noči. Festival se bo 24. julija končal z nastopom Slovenske filharmonije pod taktirko Izraelca Nira Kabarettija.