Proti koncu torkovega trgovanja je začel spet rasti in do konca tedna nazaj pridobil 7,3 odstotka. Angleški FTSE 100 je po brexitu izgubil 6,5 odstotka in do konca tedna spet pridobil 10,2 odstotka. Zanimivo je, da so tako ameriški delniški indeksi kot indeksi držav v razvoju do konca tedna izničili vse padce.

Na drugi strani je bilo zaznati močne premike na valutnih trgih. Tako je angleški funt glede na dolar izkazal najnižjo vrednost v zadnjih 31 letih in napovedi so, da bo njegova vrednost ob nižanju obrestnih mer angleške centralne banke v naslednjem obdobju še nižja. Funt je tudi v primerjavi z evrom izgubil skoraj 10 odstotkov vrednosti.

Na drugi strani je evro proti dolarju izgubil dobre 3 odstotke. Veliki premiki pri valutah ne smejo čuditi, saj so največje centralne banke napovedale podaljšanje sproščenih monetarnih politik. Poleg angleške centralne banke je ameriška centralna banka prestavila dvig obrestnih mer, evropska centralna banka pa je napovedala nizke obrestne mere tudi po koncu obdobja odkupovanja obveznic.

Razlog seveda tiči v strahu pred deflacijo. Vse to je še dodatno znižalo obrestne mere obveznic. Donosnost nemške 10-letne državne obveznice je padla na –0,13 odstotka, slovenska desetletna državna obveznica trenutno prinaša zgolj odstotek. Celo povprečna donosnost evropskih podjetniških obveznic z investicijsko oceno in ročnostjo 10 let je padla pod odstotek.

Po začetnem šoku izida referenduma so se trgi lepo popravili. Verjetno je razlog v tem, da bosta največ posledic čutili ravno Velika Britanija in deloma Evropa, preostali svet pa veliko manj. Jasno postaja tudi, da bo Velika Britanija ne glede na trajanje pogajanj verjetno v celoti ohranila štiri svoboščine, če bo hotela ohraniti dostop do skupnega evropskega trga. Po drugi strani bi v najslabšem možnem scenariju Velika Britanija izkazala recesijo v višini dveh odstotkov, kar je po nekaterih izračunih vpliva na svetovno gospodarstvo enakovredno padcu cene nafte za 1,6 odstotka. Prav zaradi tega je letošnji padec cene nafte imel tolikšen vpliv na trge, referendum šestega gospodarstva na svetu pa ne.