Pelegrini Šibenik

Hrvaški ocenjevalci že nekaj sezon prisegajo na restavracijo na najlepšem šibeniškem trgu, s pogledom na največjo cerkev v mestu in s pogledom na morje. Jasno, pol vtisa je izjemno okolje, za drugi del pa poskrbi mešanica lokalne in ustvarjalne hrane. Hladen ričet z zelenjavo, lastno oljčno olje, drniški pršut, namaz iz oliv, kaper in sardel, olive in rdeče čebulice v kisu. Pena iz jajčevcev, široki rezanci s šibeniškimi tartufi, pelodom in drniškim pršutom; rezine teletine na paradižnikovi omaki s praženim krompirjem, sesekljana teletina na korenčkovem pireju s paradižnikovo omako in pestom. Vlaška čaša iz melon, mandljev, oljčnega olja in smetane. Vedno imajo jagnjetino in, jasno, vedno imajo sveže ribe. Vina so lokalna, največ je Bibicha, ki ima vinograde nad Skradinom, ponujajo vse, kar je hrvaškega, od Istre do Slavonije, pa nekaj vin iz tujine, tudi iz Slovenije. Cene degustacij so zmerne, okoli 40 evrov na osebo. Na lokaciji v Šibeniku, ob katedrali sv. Jakova, kuha šef Rudolf Štefan.

Kibe Mahala Sarajevo

Seznam gostov, ki so malicali v najbolj znani sarajevski restavraciji, se bere kot vodič med hollywoodskimi, popevkarskimi in političnimi zvezdniki: Milan Kučan, Zoran Janković, Kolinda Kitarović, Danny Glover, Hari Varešanović, Jeremy Irons, Morgan Freeman, Nick Nolte, Ralph Fiennes, Armand Assante ... Poleg pestre mednarodne zasedbe imajo vina iz vse Jugoslavije, z naskokom največ je slovenskih, in šampanjce. Sicer pa čorba tarhana, koprivna juha, mučkalice, čevapi, sarme, pilav, klepe, kadaif, humardžik. Ne preveč skomercializirana sarajevska mestna kuhinja.

Mala hiža Mačkovec

Medžimurska kuhinja, le nekaj korakov od slovenske meje, ki je blizu bogati, praznični slovenski kuhinji. Meso iz tünke, slanina, paštete, divjačinske salame, veprov in jelenov pršut, goske in račke, kruh z bučnimi semeni, karpačo iz postrvi, pretepena juha, medžimurska mineštra s fižolom, lečo in bučnimi njoki, polži, rižota iz ajde, kopunov paprikaš, srnin file, zajček, žrebiček, koruzna zlevanka in seveda medžimurska gibanica. So se vam pocedile sline? Imajo mednarodno vinsko karto, brez katere je večerja na meji s Slovenijo okoli 25, morda 30 evrov na osebo.

Batelina Banjole

David Skoko, lastnik in kuhar v Banjolah pri Medulinu, je odtrgan tip, ki mu, recimo, ni težko zapreti svoje konobe niti sredi največje sezone, ob nedeljah pa ima tako ali tako zaprto. Pravijo, da ribe streže samo, če natančno ve, od kod in od koga jih je dobil. Gre torej za lokal, kjer skoraj ni mogoče dobiti drugega kot sveže ribe, in to na posebne načine. Skoko rad pripravlja drobovino, recimo jetra morske žabe v vinu ali pa jetrno pašteto morskega psa ali kuhano potrebušino morske mačke. Batelina je vedno razprodana, zato brez rezervacije ne silite tja.

Plavi podrum Volosko

Restavracija v Kvarnerju, ki se je pred leti, podobno kot naš JB, dičila z uvrstitvijo med sto najboljših restavracij na svetu. Leta so minila, v Volosku pri Opatiji pa se še vedno radi pohvalijo z izjemno kreativno kuhinjo in popolno vinsko karto. Cene niso nizke, glavne jedi so okoli 20 evrov, med njihove osnovne kreacije pa spadajo kapesante na jabolčni kremi, redukcija morske žabe s prahom kave in istrskimi tartufi, file brancina z muškatno bučo in tartufi, rižota s škampi in kozicami ter z jurčki, lisičkami in šampanjcem. Kakih 40 evrov na osebo.

Čatovića mlini Morinj

Lazar Čatović v Boki Kotorski ima najlepšo lokacijo za restavracijo na področju nekdanje države. Morinj so male Benetke in tam uspevajo kamelije, banane, palme, limone, šipek, bambus, lovor ... Če torej odštejemo mline, mimo katerih romantično tečejo vode, in bogato naravo, je pri Čatoviću najpomembnejše to, da ima sveže ribe, najboljši servis in eno najboljših vinskih kart v teh krajih. Gosti, jahtarji z vsega sveta, hočejo piti več in dražje kot drugi, zato so na voljo tudi (francoske) steklenice, ki krepko presegajo povprečno plačo v regiji.

Vuk Beograd

Glavno mesto Srbije ponuja obilico različnih kakovostnih restavracij, od ribjih Gušti mora do kreativnih Dijagonala 2.0 ali bolj kreativnih – Homa. Seveda so na voljo tudi vsakovrstne roštiljade, naše anketirance pa najbolj navdušuje Vuk, klasična mestna restavracija, kjer za zmeren denar dobite beograjsko meščansko kuhinjo. Šolani natakarji, vinska karta vsega najboljšega iz Srbije in nekaj tujine. Sicer pa telečja juha z mesom, različne čorbe, sarmice, pilav riž, sirove gibanice, ajvar, kajmak in seveda veliko mesa za kakih 15 evrov na osebo.

Dubravkin put Zagreb

Kdor vsako leto preveri najboljše hrvaške restavracije, lahko ugotovi, da je obali in Istri navkljub največ dobrih hrvaških lokalov v glavnem mestu. Bistro Apetit, Takenoku, Mano, Vinodol … V zadnjih letih je najboljši Dubravkin put v zelenem delu mesta. Recimo tako, kot da bi bila ljubljanska restavracija As v Tivoliju. Dubravkin put streže hrano, ki je v skladu s svetovnimi trendi. Imajo zajetno ponudbo vin, vse hrvaške favorite, večino boljših slovenskih vin in mednarodne mojstre. Dubravkin put ni poceni, glavne mesne in ribje jedi sežejo krepko čez 30 evrov.

Monte Rovinj

Rovinj po cenah in pestrosti kulinarične ponudbe poskuša ujeti Dubrovnik, bati se je le, da jim bodo na koncu ostale zgolj astronomske cene in da se bodo vsi boljši kuharji preselili v Zagreb ali nižje proti jugu države. Je pa restavracija Monte pri rovinjski cerkvi gotovo najbližje idealu. Mešanica modre in zelene Istre, podložena z najboljšimi vini sveta. Restavracija, ki je pozimi in jeseni kar nekaj mesecev zaprta, pa ni poceni. File kovača ali brancina stane skoraj 40 evrov. Degustacija sedmih jedi je 95 evrov. Brez vina, kakopak.

Proto Dubrovnik

Dubrovnik se lahko pohvali z najdražjimi restavracijami na Hrvaškem. In to ne nujno zelo dobrimi. Tipičen primer je Nautika na vrhu starega obzidja, kjer za 100 evrov dobite komaj kaj več kot testenine in solato. Proto je seveda veliko bolj kakovostna verzija dubrovniške kuhinje. Pri ribah hvalijo posebno zapečen jastogov rep, pri sladicah pa smetanovo torto. Imajo predvsem lokalna vina, glavne jedi pa so okoli 30 evrov. Če boste v sezoni hodili po Dubrovniku, nujno rezervirajte, sicer ne boste dobili mize.