Zimbabve prepovedal ovsene kosmiče

Tako kot so v Avstraliji hoteli prepovedati kvasni namaz, v Zimbabveju razmišljajo o omejitvah pri prodaji žitaric za zajtrk. V treh šolskih internatih so že prepovedali jutranje kosmiče, ko so ugotovili, da dijaki iz njih varijo pivo. Kosmiče so zmešali s kvasom in sladkorjem, mešanico pustili na soncu, da je fermentirala, nato pa alkohol spili. Od zdaj bodo učitelji vse jutranje kosmiče brez vprašanj zasegli.

Španske restavracije zaračunajo led

Španska zveza potrošnikov je objavila seznam restavracij, ki goste goljufajo z dodatnim zaračunavanjem. Najpogosteje restavracije goljufajo tako, da v jedilni list zapišejo cene brez DDV. Na seznamu pa so se znašle tudi restavracije, ki zaračunavajo kozarec vode iz pipe, a tudi restavracija, ki je zaračunavala ledene kocke v pijačah. Inovativni gostinci so tako dodatno zaračunali tudi pribor, kruh, kar je tako in tako v navadi tudi pri nas, neka restavracija pa je zaračunala celo kuhanje, saj je bilo dobro pečeno meso 30 odstotkov dražje kot srednje pečeno.

Na velikih krožnikih pojemo več

Veliki krožniki so standard restavracij. A v zelo dragih je na njih komajda grižljaj, v običajnih pa obilne porcije. Raziskovalci iz Cambridgea so v obsežni študiji dognali, da nas prav veliki krožniki in obilne porcije silijo v to, da pojemo več, kot bi lahko. Trdijo, da prenajedanje ni le stvar samonadzora, temveč tudi sugestije. Celo ljudje, ki sicer skrbijo za svojo prehrano, so v primerih, ko je bila hrana postrežena na velikih krožnikih, pojedli več. Ugotovili so tudi, da če bi ljudje hrano jedli z manjših krožnikov, bi pojedli 16 odstotkov manj kalorij.