Eden od dokazov, da je sezona dopustov blizu, je tudi vsakoletna objava lestvice najboljših restavracij na Hrvaškem. Sosedje so se tako kot zadnjih nekaj let zbrali okoli dnevnika Jutarnji list in razporedili svoje gostilne od najboljših do povprečnih. Ocenam oziroma uvrstitvam bomo za potrebe našega zapisa zaupali, saj je podatkov, ki naj usmerjajo tudi slovenskega turista v vodniku – uradno mu pravijo Dobri restorani 2015 –, dovolj. Še nekaj je treba reči: če naše, še bolj pa avstrijske in italijanske restavracije vse bolj poudarjajo ekološko pridelavo, sledljivost sestavin in domačnost, na Hrvaškem še vedno prevladujejo – vsaj po tistem, kar vidimo v najpopolnejšem hrvaškem vodniku – prestižnejše ali celo elitne gostilne.

Šibeniški Pelegrini na vrhu

Začnimo pri vrhu. Na prvo mesto so letos postavili restavracijo Pelegrini, ki domuje na stopnicah najlepšega šibeniškega trga. Restavracijo dobro poznajo tudi naši turisti in poznavalci, ne nazadnje je v mednarodnem združenju JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe). Če se še niste smukali po tistih krajih jadranske obale, pa si želite, naj povemo, da ima šibeniška restavracija izjemno lokacijo. Pri enostavni, sicer avtorski kuhinji pa se najbolj držijo lokalnih sestavin – ob sodobnih tehnikah priprave, kakopak. Zanimivo, osnovna sestavina na degustacijskih menijih, ki jih strežejo za nekaj manj kot 40 evrov, niso ribe iz bližnjega morja, ampak meso. Imajo nadpovprečno in ne ravno poceni vinsko karto lokalnih in mednarodnih vin. Pelegrini je bil lani na tretjem mestu, slavila je Batelina iz Banjol, ki je letos (šele) na sedmem mestu.

Na drugo mesto so ocenjevalci za leto 2015 skoraj presenetljivo postavili Malo hižo iz Mačkovca v Međimurju, streljaj od slovenske meje. V tiste kraje naši turisti ne hodijo veliko, tiste, ki se tja odpravljate, pa čaka na star način pripravljena lokalna (in zelo težka) hrana (žganci, bučke, slanina, pečen fižol, pogače, gibanice, zlevanke…) za manj kot 25 evrov na osebo. Imajo povprečna, a poceni lokalna vina, medtem ko so tuja, tudi slovenska, veliko dražja. Po zamenjavi kuharske ekipe se je na tretje mesto in s tem na najvišji položaj v Zagrebu zavihtel Dubravkin put. Imajo solidno vinsko karto, hrana pa je bila zadnjič, ko smo se tam krepčali, na ravni višjega slovenskega povprečja. Očitno bo treba spet v Zagreb, ki ga je zahtevnejše slovensko občinstvo kar malce pozabilo, potem ko se je zaradi prisluškovalne afere (Sanader – INA – Mol) poslovil izjemni Marcellino in potem ko so na drugem koncu mesta zaradi ljubezenske afere zaprli simpatično miniaturno gostilno Prasac. Kljub temu so med desetimi najboljšimi na Hrvaškem kar štiri zagrebške restavracije.

Prestižna hrana v Kvarnerju

Naj opišemo še nekaj ponudbe, ki je zaznamovala letošnji vodnik in ki je slovenskemu bralstvu tako blizu, da se lahko odpelje čez mejo ter se z obroka še isti dan vrne v domovino. Govorimo o restavracijah v Istri in Kvarnerju, ki v zadnjem času na Hrvaškem ne dosegajo tako pomembnih uvrstitev kot v prejšnjih izdajah vodnika Dobri restorani. Še več, notranjost Istre, ki se je še pred nekaj sezonami trudila z najboljšimi konobami na Hrvaškem, je v izdaji za leto 2015 povsem zapostavljena. Buščina in podobni lokali očitno ponujajo premalo prestiža, čeprav se zdi, da gostje iz Slovenije in Italije ne mislijo, da gre za slabe gostilne. Kakor koli, poudarjeni so lokali, ki so v Opatiji ali njeni bližnji okolici. Na vrhu sta Bevanda iz Opatije in nekoč eden najboljših lokalov na svetu Plavi podrum iz Voloska.

Če se ozremo po prvi deseterici, so se v teh krajih odločili za povsem morsko obarvano hrano, poleg tega pa so gostilne, ki jih ponujajo med deseterico, največkrat zelo drage. V rovinjskem Monteju boste težko jedli za manj kot sto evrov na osebo (in ne pozabite, nekaj boste tudi spili!), nič drugače ni v Brtonigli, v San Roccu, najvišje uvrščenem lokalu v notranjosti Istre. Prva gostilna bližnjega Krka je Rivica v Njivicah. V zadnjem času so klasični ponudbi dodali še kanček avtorske kuhinje, njihov šef pa je imel v času, ko na morju ni sezone, celo krajšo turnejo po Sloveniji.

Kje in kako jesti na dopustu?

Iz Dalmacije sta že omenjeni Pelegrini na prvem mestu vsehrvaške lestvice in na desetem Foša iz Zadra. Glede na to, da gre za restavraciji, ki imata izjemno lokacijo, je to tudi dokaz, da so na Hrvaškem v letošnji izdaji začeli ob hrani poudarjati tudi celostno podobo lokalov. Poleg hrane torej tudi vinsko karto, razgled, čistočo… Kot rečeno, več poudarka bi pričakovali na sledljivosti sestavin in ekološki hrani, a osnova je dobro postavljena, tudi za naše turiste, ki se bodo čez mesec ali dva začeli valiti proti jugu. Na lestvici sta visoko ocenjena splitska lokala Paradigma in Kadena, potem pa so tu Dubrovnik in nekateri otoki. Odločili so se za Pojodo z Visa in Gariful s Hvara. Visoko med deseterico v Dalmaciji sta še vedno restavracija hotela Boškinac, ki si ga mnogi na žalost ne moremo privoščiti, in verjetno najdražja restavracija na območju bivše države – Nautika na dubrovniškem obzidju, kjer ni težko zapraviti 150 evrov na osebo.

Malce vendarle čudi, da ocenjevalci ne najdejo več majhnih gostiln, kjer je mogoče jesti poceni in dobro, ne pa turističnih menijev s kalamari in pomfrijem, kot tudi ne porcije postanih testenin za 90 evrov, kot so nam jih pred časom skuhali v Nautiki. Na srečo imajo slovenski in italijanski, v zadnjem času pa tudi avstrijski turisti dober nos in brez pomoči vodnikov sami najdejo marsikatero gostilnico, ne samo v Istri, ampak tudi južneje ob hrvaški obali. Po drugi strani gre hrvaškim novinarjem in sladokuscem (kar 500 naj bi jih sodelovalo), ki pripravljajo vodnik, seveda pohvala. Pri nas bi takšno publikacijo kot nerelevantno raztrgali vsi gostinci, ki ne bi bili na prvem mestu.