Na svetu je kar nekaj seznamov najboljših restavracij na svetu. Primat med seznami ima še vedno Michelinovo ocenjevanje, toda konkurenco mu dela lestvica britanske revije Restaurant Magazine, poimenovana World's 50 Best Restaurants. Objavljajo jo šele od leta 2002, a je že dokaj uveljavljen kazalnik odličnosti svetovnih restavracij. Letos so zmagovalce prvič razglasili v New Yorku.

Peticija proti sponzorjem seznama

Kuharski mojstri, ki imajo pravico glasovanja, so za najboljšo restavracijo razglasili Osterio Francescano iz Modene, ki jo vodi kuharski mojster Massimo Bottura. Lani je bila ta restavracija na drugem mestu, pred tem pa dvakrat na tretjem. V zadnjih letih je bila lestvica tarča mnogih kritik, češ da ni relevantna in da glasovanje ni transparentno.

Letos je 800 kuharskih mojstrov in kritikov z vsega sveta celo podpisalo peticijo za sponzorje seznama, naj nehajo sponzorirati lestvico, dokler glasovanje ne bo preglednejše. Predvsem so seznamu očitali, da je seksističen, saj na njem dominirajo (belopolti) moški kuharski mojstri. Sistem glasovanja od tisoč članov žirije zahteva, da anonimno glasujejo za restavracije, dokazati morajo le, da so bili tam v zadnjih 18 mesecih in da z restavracijo niso finančno povezani.

Toda da ne bo pomote – Osteria Francescana se lahko pohvali s tremi Michelinovimi zvezdicami in Massimo Bottura že dvajset let kroji novo italijansko kuhinjo.

Pri tem prisega na tradicijo in nič čudnega ni, če v oštariji jeste bollito misto, tradicionalno severnoitalijansko mesno jed. Prav tako kot lahko pokusite parmigiano reggiano, obdelan na petih različnih temperaturah. Njegovo kuhinjo opisujejo kot evolucijo tradicije. Seveda, saj sta bila njegova učitelja Alain Ducasse in Ferran Adria. In še: Bottura je bil gostujoči kuharski mojster v prvi sezoni Netlixove serije Chef's Table, v kateri sedaj blesti Ana Roš.