»Prišel sem z najboljšim namenom, da pomagam domovini,« je v saborskem poslovniku nepredvidenem nagovoru poslancem pred začetkom razprave o zaupnici dejal tako rekoč uvoženi predsednik vlade Tihomir Orešković, ki je na povabilo HDZ kot nestrankarski kandidat na tem položaju pristal po vrsti strankarskih kupčij po parlamentarnih volitvah novembra lani.

Orešković je zavrnil navedbe HDZ, da je zlorabljal obveščevalno službo, in dejal, da je stvarni povod za njegovo odstavljanje, ker v njeno vodstvo ni hotel imenovati oseb, za katere je ocenil, da ne ustrezajo zakonsko določenim pogojem. Dodal je še, da je razlog za rušenje vlade tudi njegov poskus reševanja spora med naftnima družbama Ina in Mol.

Orešković vendarle presenečen

Po izglasovani krepki nezaupnici tako njemu samemu kot celotni vladi je Orešković odkrito priznal, da ni pričakoval takšnega razpleta. Na novinarsko vprašanje, ali se umika iz politike, pa je odgovoril, da je sedanja vlada tu, dokler se ne oblikuje nova, ter da bodo zagotovili, da zaradi njene odstavitve ne bo negotovosti. »Nisem prišel, da bi se ukvarjal s politiko, ampak da pomagam svoji državi, in tu sem, da do konca izpolnim to nalogo,« je dejal prvi hrvaški premier, ki ga je odstavil sabor, in se hrvaškim sodržavljanom zahvalil za dano podporo.

Štiriurna razprava, ki je vodila v razrešitev Oreškovića in vlade, je bila bolj izpolnjena z domislicami poslancev kot navajanjem stvarnih argumentov. Silvano Hrelja iz hrvaške stranke upokojencev je uspešno razložil hrvaški absurd, po katerem so Oreškoviću ostali zvesti ministri, ki zanj sploh niso slišali, dokler ni prišel na premierski položaj, odrekli pa so se mu tisti, ki so ga nanj povabili in mu obrnili hrbet. Vselej kontroverzni neodvisni veleposlanik, ki je moral zaradi neprimernega nastopanja začasno zapustiti saborsko dvorano, pa je med drugim kolege spraševal, ali jim je morda poznano, da so kje v svetu v samo dveh urah našli človeka za vodenje države, ter poslancu Mosta Miroslavu Šimiću v besednem dvoboju, ko je slednji zagovarjal Oreškovića, navrgel znani rek, da tistemu, ki sadi buče z vragom, te slej ko prej priletijo v glavo. Sam Šimić je sicer izrekel eno od resnic dogajanja na Hrvaškem po lanskih volitvah, namreč da je bil Orešković povabljen k sodelovanju zgolj zato, da se prek njega pride do oblasti.

Predčasne volitve še v zraku

Da odločitev o nezaupnici ne bo tesna, je dal v razpravi vedeti že vodja najmočnejše opozicijske socialdemokratske stranke (SDP) Zoran Milanović, ki se je brez zadržkov odločil podpreti predlog HDZ o rušenju formalno premierja, a s tem dejansko tudi celotne vlade. Med drugim je dejal, da je država v čudnem, vegetirajočem položaju, da pa so pripravljeni sestaviti najširšo koalicijo in poiskati zaupnico za vsenarodno vlado, kar je že ves čas njihov cilj. Pogoj za to pa je vseeno videl le v predčasnih volitvah. »Vem, da te niso po volji vseh, na neki način niso všeč niti meni, a morali bi iti na predčasne volitve čim prej,« je saborskim kolegom dejal Milanović, ki zaradi prepirov v HDZ in razočaranja javnosti nad Mostom računa na večjo podporo volilnega telesa kot na novembrskih volitvah, ki jih je SDP tako kot HDZ praktično izgubila.

Po padcu vlade hrvaška ustava predvideva 30-dnevni rok za poskus oblikovanja saborske večine za potrditev nove. Po navedbah hrvaških medijev bo predsednica države Kolinda Grabar - Kitarović že dan po nezaupnici začela posvetovanja s predsedniki strank in predstavniki nacionalnih manjšin v parlamentu, pri čemer dodajajo, da bo vztrajala pri načelu, da mora novi mandatar imeti zagotovljeno podporo 76 od 151 poslancev. Prav lahko pa se zgodi, da bo podpise več kot 76 poslancev prejel predsednik sabora Željko Reiner za (samo)razpustitev zakonodajnega telesa, ki je za zdaj še ni želel uvrstiti na dnevni red.