Po napovedih največje hrvaške vladne stranke HDZ bo sabor o nezaupnici premierju Tihomirju Oreškoviću glasoval v sredo ali četrtek. Zagotavljajo tudi, da imajo potrebnih 76 od 151 poslanskih glasov za izglasovanje nezaupnice, previdnejši pa so, ko gre za oblikovanje nove vlade. Kandidata za mandatarja so predstavili že v petek, in sicer dosedanjega finančnega ministra Zdravka Marića. Ta je prav tako kot Orešković zunajstrankarski, ima pa nekoliko več vladnih izkušenj, saj je svoj čas že bil državni sekretar na istem ministrstvu, ki ga je v sedanji vladi prevzel na povabilo HDZ. Predsedstvo stranke se je zanj odločilo kar na telefonski seji, ugotovilo, da je pripravljen prevzeti vroči premierski stol, in ga javnosti predstavilo kot strokovnjaka, ki je v kratkem času na čelu finančnega ministrstva dokazal, da razume probleme, ki so pred vlado.

Hrvaški mediji so 39-letnega Marića ocenili za enega redkih politikov, ki so sprejemljivi za srdite politične nasprotnike na tamkajšnji politični sceni. Velja za umirjenega, nezaletavega človeka, ki privlači sogovornike in ima izkušnje v javnih službah. Njegova težava je po mnenju političnih analitikov v tem, da tako kot Orešković ni šel skozi volilno sito in mu zato manjka politična kredibilnost za najvišji vladni položaj. Dodajajo, da je težko izbrskati kakšno Marićevo politično obarvano izjavo, tisti, ki ga bolje poznajo, pa naj bi ga svetovnonazorsko uvrščali v politično sredino. Velja, da je bil študij ekonomije njegova življenjska izbira, prihod v politiko pa posledica spleta okoliščin, v katerih je ostal strankarsko nevezan.

V poskusu, da bi se izognili predčasnim volitvam z oblikovanjem vlade, naj bi se bila HDZ po pisanju Jutarnjega lista pripravljena odreči ministru za kulturo Zlatku Hasanbegoviću, ki ga je v minulih mesecih krčevito branila. O tem je neuradno spregovorilo več članov predsedstva HDZ, samemu Hasanbegoviću pa naj bi zaenkrat predsednik stranke Tomislav Karamarko še zagotavljal podporo. Slednji ga je v petek poklical na sedež stranke, zaradi česar so nekateri pričakovali, da ga bo žrtvoval, a se to zaenkrat še ni zgodilo. Pričakovati pa je mogoče, da bo Karamarko pripravljen tudi na ta korak, če bo zaslutil, da mu bo morda pomagal pri izglasovanju vlade brez sedanjega koalicijskega partnerja Mosta. A tudi tu bo naletel na problem, saj bo razjezil tiste, ki so na nedavnem zboru stranke glasovali za Hasanbegovića. de