Odnose znotraj hrvaške vladajoče koalicije med Domoljubno koalicijo, ki jo vodi HDZ, in Mostom, konglomeratom različnih združenj in gibanj, je mogoče opisati z dvema besedama; vroče-hladno. Po podpisu koalicijskega sporazuma je bilo zaslediti veliko topline in optimizma, sledilo je ledeno obdobje, ko je HDZ na vodilne položaje na ministrstvih hotel spraviti ljudi, ki po mnenju Mosta nimajo tam kaj početi, potem se je zgodila »sprava«, češ da kadri ne smejo biti razlog za razkol, in kmalu spet ohladitev, saj sta koalicijska partnerja povsem drugače gledala na uresničevanje obljub o reformi lokalne samouprave in policije. Nov kamen spotike, ki morda še najbolj ogroža trdnost koalicije, pa je nedavno razkrita javna skrivnost, da je vodja HDZ in podpredsednik vlade Tomislav Karamarko v prijateljski, njegova soproga pa v poslovni zvezi z enim pomembnejših lobistov madžarske družbe Mol, ki je stegnila lovke nad državnega naftarja Ino, Josipom Petrovićem.

Ta zgodba ima toliko večjo težo, ker kot mlinski kamen okoli vratu visi tudi nekdanjemu premierju Ivu Sanaderju, ki mu na sodišču očitajo podpis za državo škodljivega sporazuma v primeru Molovega prevzema Ine, pri čemer naj bi še njemu nekaj kapnilo v žep.

Čakajo na poročilo

Opozicija je z veseljem pričakala še eno »darilo« iz vrst vladajoče koalicije in že »brusi nože« za interpelacijo Karamarka zaradi navzkrižja interesov in suma zlorabe položaja. Vodstvo Mosta previdno izjavlja, da je treba počakati na poročilo državne komisije, ki ugotavlja navzkrižje interesov, a hkrati napoveduje, da mu ni tuja zamisel o oblikovanju posebne parlamentarne preiskovalne komisije, ki naj razišče omenjene povezave. Načeloma Karamarko ni kriv, dokler mu tega ne dokažejo, toda na podporo koalicijskega partnerja v primeru ugotovitve tudi najmanjšega prekrška pri interpelaciji ne more računati.

Za nekatere Mostove poslance pa je že utemeljen sum korupcije dovolj, da bodo dvignili roko za odstavitev Karamarka z mesta podpredsednika vlade. Menda jih je že pet, kar je blizu kritične točke, na kateri pade koalicijska večina. Do zasedanja sabora v drugi polovici junija je sicer še nekaj časa za prepričevanja, toda v Mostu ne vztrajajo pri strankarski disciplini ob glasovanju, zato je Karamarkov položaj sila majav. Ker HDZ v primeru uspešne interpelacije prav gotovo ne bo predlagala novega podpredsednika vlade, bi z uspešno interpelacijo padla koalicija in Hrvaška bi to jesen znova morala oditi na volitve. Na njih pa bi bil, kot kaže, največja žrtev prav Most, ki se mu je v nekaj mesecih priljubljenost zmanjšala za polovico (zdaj samo še 10-odstotna).