»Skrivnost najboljših športnikov naj ne bi tičala v količini vadbe, temveč v njeni intenzivnosti in predanosti, da premikajo zmožnosti svojega telesa,« pišejo na spletni strani podjetja Training Mask, ki ponuja masko, ki z oteževanjem dihanja ustvarja višinske razmere in posledično povečuje telesno pripravljenost. Vrhunski športniki namreč za doseganje dobrih rezultatov uporabljajo številne metode, s katerimi utrjujejo telesno in psihično pripravljenost. Ena takih je tudi hipoksija oziroma stanje zmanjšane vsebnosti kisika v zraku. V takšnem okolju spodbujajo telo, da proizvaja več rdečih krvničk, posledično pa to pomeni večji dovod kisika v mišice in s tem večjo zmogljivost posameznika.

Superjunaki po videzu in vzdržljivosti

Koncept maske je star že desetletja, vendar ga je ameriško podjetje z masko training mask 2.0 izpopolnilo do te mere, da z njim ne dosega le profesionalnih športnikov, ampak širši krog potrošnikov, torej vse rekreativce in tiste s plitkejšimi žepi. Pripomoček v osnovi otežuje dihanje med športno aktivnostjo in simulira okolje s pomanjkanjem kisika. Sliši se nekoliko bizarno, da bi uporabljali masko, ki v osnovi duši človeka, vendar naj bi bila ta metoda glede na študije precej uspešna.

Ob pogledu na masko najprej pomislimo na filmskega zlikovca Bana, ki je Batmanu zlomil hrbet. Ali pa na nam bližjo analogijo iz časa osamosvajanja – plinsko masko. Kar želimo povedati, je to, da boste z njo vsekakor izstopali, če se boste odpravili na priljubljeno tekaško traso po mestnih ulicah. Starejše različice so bile vse prej kot praktične, kaj šele privlačne za uporabo, nova maska pa s prijaznim videzom (izbirate lahko med različnimi motivi, z vsakim pa boste zagotovo videti kot superjunak) kliče po širšem trgu. Maska prekrije nos in usta ter uporabnika prisili, da diha globlje in intenzivnejše, kar ga nauči, da izrabi ves kisik, ki ga ima na voljo. Za pravšnji dovod kisika skrbita dva dovršena in patentirana ventila, ki sta praktično osrčje maske. Maska omogoča številne nastavitve jakosti vadbe, z njo pa boste povečali kapaciteto pljuč, zvišali aerobni prag, povečali izrabo kisika, povečali proizvodnjo energije, povečali telesno in psihično vzdržljivost ter predanost.

Na spletu je mogoče najti številne pohvale uporabnikov omenjenega pripomočka, predvsem med aktivnimi ljudmi, ki nimajo veliko časa. Maska namreč omogoča doseganje višje intenzivnosti treninga v veliko krajšem času. Že nekaj kilometrov teka ali deset minut skakanja s kolebnico bo z masko postalo pravi vzdržljivostni zalogaj. Hvalijo jo tudi plavalci, ki jim povečuje kapaciteto pljuč brez potrebe po vodnem treningu, primerna naj bi bila tudi za jogo.