Ker je starševstvo za mnoge najpomembnejša vloga, ki jo bodo odigrali v življenju, je razumljivo, da so pripomočki za vzgojo in razvoj bodočih generacij donosen posel. Projekcije statističnega portala Statista kažejo, da bi trg pripomočkov za dojenčke prihodnje leto na globalni ravni lahko dosegel že skoraj 60 milijard evrov skupne vrednosti. Leta 2012 je trg znašal slabih 42 milijard evrov. Vse večja pripravljenost staršev do odpiranja denarnic za dobro lastnih otrok pa spodbuja tudi nove izume.

Otroški pogled s perspektive staršev

Mnogi izumi za otroke in dojenčke ne pritegnejo posebne pozornosti, spet drugi pa nas malce šokirajo. Pred časom smo predstavili pametno nadzorno zapestnico, ki jo nataknemo na dojenčkov gleženj in precej spominja na senzorje okoli gležnjev kaznjencev v hišnem priporu, tokrat pa smo odkrili novost ameriškega podjetja Quail Development, ki si je zamislilo sedlo za na starše.

Zamisel je precej preprosta. Verjetno se skoraj vsi spomnimo, kako smo se zabavali, ko smo kot otroci starše prepričali, da so nas nosili na ramenih. Za otroke, ki svet pogosto vidijo izključno z žabje perspektive, je sedenje na ramenih redka priložnost, ko svet vidijo s perspektive odraslih. Kadar se otroci znajdejo v gneči, v kateri pogosto vidijo le noge in zadnje plati odraslih, sprememba perspektive precej izboljša izkušnjo, seveda pa otroci sedenje na ramenih staršev pogosto izkoristijo tudi kot potuho za lenobo med družinskimi sprehodi.

Varno sedenje na ramenih

Medtem ko je izkušnja za otroke predvsem zabavna, pa je izkušnja za starše pogosto manj sproščena. Ne toliko zaradi teže otrok kot zaradi drobca skrbi, da je ta vrsta igre lahko zelo hitro tudi nevarna. Če se v tistega, ki otroka nosi na ramenih, kdo po nesreči zaleti ali pa mu spodrsne, bi se sam med padanjem še ujel, z otokom na ramenih pa ni več tako spreten in se lahko v najslabšem primeru spremeni celo v katapult za otroke. Poleg tega mora ves čas paziti, da otroka varno drži za nožice in da mu ta nenadno ne pade s hrbta.

Predvsem ta zadnja skrb je spodbudila izdelavo varnostnega sedla za otroke. Sedlo pričvrstimo na ramena in okoli prsnega koša, otroka pa v sedlu zavarujemo s pomočjo trakov na ježka, ki jih ovijemo okoli njegovih gležnjev. Sedlo vključuje tudi sedež iz pene, ki naj bi otroku in nosilcu omogočil udobnejšo izkušnjo. Čeprav na prvi pogled deluje kot sedlo za na očka, izdelovalci zagotavljajo, da ga lahko uporabljajo tudi mame, saj je zgornja meja prsni koš z obsegom 140 centimetrov. Priporočena starost otrok pa se giblje med dvema letoma in petimi leti oziroma pri dobrih 22 kilogramih teže. Ker pa sedlo pomaga predvsem pri sproščanju rok staršev in ne reši problema starševskega katapulta, saj sta otrok in odrasli zdaj zares v istem čolnu, izdelovalci odsvetujejo tek.