Pred dobrim mesecem so študenti na Škisovi tržnici v Ljubljani skoraj v en glas peli otroško pesem skupine Čuki Mi gremo pa na morje. Pri tem so glasno zatrjevali, da ob naslednjem skoku v vodo ne bodo več računali na rokavčke in obroč. In čeprav bi od študentov lahko pričakovali, da so pesem med omenjeno prireditvijo peli bolj zaradi nostalgije kot resnične želje po tem, da bi se končno naučili plavati brez varnostnih pripomočkov, ne gre povsem vihati nosu ob omembi skrbi za večjo varnost v vodi tudi med odraslimi.

Razvajeni zaradi kopanja v gospodu morij, kot bi lahko opisali naš Jadran, se pogosto niti ne zavedamo, kako nepredvidljivo je lahko morje in da je lahko včasih tudi najbolj izkušen plavalec v resni nevarnosti. Tom Agapiades, ustanovitelj in predsednik podjetja Kingii, je bil pred petimi leti, ko si je kruh služil kot zavarovalniški agent, priča tragični nesreči s smrtnim koncem. V jezeru v severni Kaliforniji je med plavanjem njegovega 24-letnega prijatelja pičila čebela. Mladenič je doživel alergijsko reakcijo in se začel utapljati. Ker je bil preveč oddaljen, ga niso mogli rešiti pravočasno, Agapiadesa pa je nesreča spodbudila k iskanju prenosnega pripomočka, ki bi lahko podobno nesrečo v prihodnje preprečil. Po več letih dela je naposled nastala samonapihljiva zapestnica kingii.

Rešilna bilka, ne nadomestilo za rokavčke

Zapestnica deluje zelo enostavno. Pravzaprav je Agapiades zgolj izkoristil že obstoječo tehnologijo, ki jo uporabljajo potapljači, in jo prikrojil tako, da jo lahko vsak od nas nosi med vodnimi aktivnostmi. Osrednja dela pripomočka sta vreča in bombica z ogljikovim dioksidom. Ko smo v vodi v težavah, preprosto potegnemo za ročko na zapestnici, ta aktivira bombico, ki nato napihne vrečo, ta pa uporabnika povleče proti površju. Zapestnica je namenjena večkratni uporabi, a je treba po vsaki aktivaciji zamenjati bombico z ogljikovim dioksidom. Kot pravi izdelovalec, je napolnjena vreča sposobna na površje dvigniti celo 130 kilogramov težkega človeka. Poleg naštetega zapestnica vključuje še piščal, s katero lahko uporabnik v stiski lažje opozori nase, in kompas, če je prepuščen sam sebi.

Že po specifikacijah zapestnice in teže, ki jo lahko dvigne iz vode, je jasno, da pripomoček v prvi vrsti ni namenjen kot alternativa za rokavčke in obroč, temveč gre za rešilno bilko, namenjeno starejšim uporabnikom in uporabnikom, ki se ukvarjajo z nevarnejšimi športnimi aktivnostmi, kot je deskanje. Ob tem gre opomniti tudi, da naprava ni nadomestilo za rešilni jopič. Gre predvsem za kompromis, ko aktivnost ne omogoča uporabe varnejših, a manj okretnih varnostnih pripomočkov. Naprava pa ima očitno precej široko ciljno skupino, saj je na platformi indiegogo zbrala več kot pol milijona evrov in za 951 odstotkov presegla zastavljeni cilj.