Na drugi strani luže se je začela končnica košarkarske lige NBA. To je v letošnji sezoni še posebej zaznamoval verjetno največji košarkarski zvezdnik tega časa Steph Curry. Poleg rekordnih 73 zmag njegovih Golden State Warriorsov sta k spektakularnosti sezone precej prispevali tudi njegovi 402 zadeti trojki. S tem je za kar 116 zadetih trojk izboljšal lastni rekord iz lanske sezone. Z območja nekdanje Jugoslavije je bil na tem področju najboljši Srb Predrag Stojaković, ki je v sezoni 2003/2004 zadel 240 trojk, legendarni Hrvat Dražen Petrović pa jih je v sezoni 1991/1992 zadel 123.

Nov pristop, nova žoga

Mnogi športni analitiki Curryjev podvig in nov pristop k igranju košarke, ki ga goji ekipa Golden State Warriors, označujejo za dovršitev pravila meta za tri točke. Ta je bil prvič preizkušen leta 1945, a so ga uradno uvedli šele leta 1967 v ameriški ligi ABA, šele leta 1979 pa je pravilo prevzela tudi liga NBA. Fiba je met za tri točke uvedla leta 1984. Čeprav je šlo za športno inovacijo, ki zaradi statistične prednosti metanja za tri točke prinaša prednost ostrostrelcem, se je na ta del igre dolgo gledalo kot na cirkuški element in še naprej dajalo prednost bolj zanesljivi igri pod košem, ki pa je prinašala prednost višjim, bolj čvrstim in telesno močnejšim igralcem.

Da je inovativno pravilo pokazalo svoje razsežnosti šele toliko let kasneje, je krivo predvsem dejstvo, da pravilo zgolj ponuja prednost natančnim košarkarjem. Natančnost si morajo igralci prigarati sami. To pa nas pripelje k tokratni inovaciji. Ameriška podjetja že nekaj let spremljajo transformacijo lige NBA v ligo »šuterjev« in temu primerno so zagretim amaterjem in nezdravo ambicioznim staršem ponudili novo vrsto športne opreme – košarkarsko žogo, ki vas uči metanja na koš.

S parketa na družbena omrežja

V bolj osnovni obliki, ki jo ponuja ameriško podjetje Willson z žogo willson x, bo žoga namesto vas beležila zadete in zgrešene mete ter omogočila analizo podatkov oziroma beleženje napredka. Seveda žoga s seboj prinaša tudi družabni vidik, saj lahko podatke delimo prek spleta. Domnevno naj bi to koristilo mladim športnikom, ki lahko s pomočjo storitve trenerjem posredujejo dokazilo o opravljanju domače športne naloge, a vsi vemo, da je ta storitev v prvi vrsti koristna predvsem za tekmovanje s prijatelji in hvaljenje prek družbenih omrežij.

Naprednejše različice, kot je žoga 94fifty, poleg štetja uspešnih metov omogočajo še beleženje hitrosti izmeta, rotacijo žoge, lok leta in intenzivnost ter hitrost vodenja žoge. Pametna žoga, ki prek povezave bluetooth posreduje podatke aplikaciji na pametnem telefonu, ob vsakem metu igralcu pove želene podatke in s tem opozori na popravke, ki jih mora narediti, da bi utrdil mišični spomin in z njim sposobnost uspešnega metanja tudi pod pritiskom.

Žoge imajo seveda nekatere pomanjkljivosti. Predvsem so narejene tako, da so uspešni meti zabeleženi zgolj pri koših, ki imajo nekakšno mrežico, tudi tako pa štetje zadetih in zgrešenih metov ni stoodstotno natančno. Baterije medtem ne predstavljajo posebne skrbi, saj se žoga 94fifty polni brezžično, baterije žoge willson x pa zdržijo več kot 100.000 metov, kar naj bi bilo več kot žoga. Verjetno glavni razlog, zakaj takšne žoge še nimamo vsi, pa je verjetno cena. Ta se giblje okoli 175 evrov.