Po drugi strani pa nafta še vedno drsi navzdol; sodček je vreden 48 dolarjev, saj so po zadnjih podatkih Američani povečali svoje zaloge, v Nigeriji pa so se pričela mirovna pogajanja z uporniki. Mimogrede, količina načrpane nafte v tej afriški državi je padla na dno zadnjih 27 let. Nemške desetletne državne obveznice še zmeraj prinašajo negativni donos. Investitorji jih imajo za varno pribežališče v primeru brexita. Zlato je danes zanihalo navzdol za 0,3 odstotka, potem ko je v zadnjih petih dneh zraslo za 3,4 odstotka.

Trg preprosto ne more prek britanskega referenduma, ki bo v četrtek, 23. junija. Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da je za izstop iz EU 45–47 odstotkov Britancev, za obstanek pa 39–45 odstotkov, 10–15 odstotkov je neodločenih. Podatki se nanašajo na raziskave, opravljene v ponedeljek, 13. junija. Povsem zadnja govori o razmerju 45 – 45 – 10, kar kaže na popolno razdeljenost Britancev. V takšnih razmerah se investitorji umikajo iz rizičnih naložb, to je delnic, in se selijo v obveznice ter zlato. Za zdaj lahko z veliko gotovostjo napovemo, da bo naslednji dan, torej petek, 24. junij, verjetno najbolj tržen dan v letošnjem letu.

V Sloveniji se še vedno največ ukvarjamo z registrskimi računi. Videti je, da se vse več ljudi odloča za to, da končno prenesejo delnice na svoje trgovalne račune in jih odprodajo ter s tem končajo zgodbo privatizacije. Danes smo bili obveščeni, da je nekaj portfeljskih investitorjev posredovalo Gorenju nasprotni predlog glede svojega člana v nadzornem svetu Gorenja. Očitno bo skupščina Gorenja še zelo zanimiva. Pri sezoni dividend in skupščin lahko delnice Krke z dividendo 2,65 evra kupite do 8. julija, medtem ko delnice Luke Koper do 1. julija prinašajo dividendo v višini 0,68 evra.

Bliža se vroče poletje, s tem da za zdaj ostajamo pri angleškem poletju, saj vsak dan po malem dežuje, pa tudi delnice vsak dan po malem padejo. Danes je bilo prvič drugače. Po vsakem dežju posije sonce. In tudi po 23. juniju se bo svet vrtel naprej.