Državni rekord Veronike Domjan v metu diska (59,55 m), dobra pripravljenost Roberta Rennerja v skoku ob palici in Luka Janežiča v teku na en stadionski krog ter met kopja čez 60 m Martine Ratej so bili glavni dosežki finala pokala Slovenije, ki je bil konec tedna v Novi Gorici. Goriški atletski klub se po nekaj težkih letih vse bolj postavlja na noge. V upravni odbor se je vrnil motivirani Črtomir Špacapan, ki je nekaj časa spremljal dogajanje od daleč, saj kot svetnik Mestne občine Nova Gorica ni smel aktivno sodelovati v novogoriškem klubu. Špacapan pravi, da se bo skušal bolje aktivirati tudi v slovenski atletiki.

V slovenski atletiki je tudi v tej sezoni največji užitek spremljati Luko Janežiča, Roberta Rennerja in Žana Rudolfa. Mladci so izjemni prijatelji, ki se ves čas bodrijo in zbadajo. Veliko se družijo, garajo na treningih, blestijo na tekmah. V svojem poslu uživajo in imajo lahko pred seboj lepo prihodnost. Janežič je na prvi tekmi sezone dosegel svoj tretji najhitrejši čas na 400 m (45,58). Renner je letvico postavil na višino novega državnega rekorda (572 cm) in bil v tretjem poskusu zelo blizu novemu mejniku. Rudolf se je ogreval na 400 m, se prepričal, kako hiter je njegov kolega Janežič, ter se v soboto zvečer po tekmi usedel v avto ter odpeljal na dolgo pot v Švico, kjer bo danes nastopil na mitingu na 800 m. »Ta teden bom tudi zajec v Luzernu, kjer bom vlekel skupino 600 metrov. Upam, da se bom izkazal, saj so tovrstne vloge zelo cenjene. Dobro treniram,« pravi Žan Rudolf.

Z dvema pokalnima lovorikama na 100 in 200 m je bila junakinja sprinterka Maja Mihalinec, medtem ko je bil Luka Janežič včeraj prepričljivo najhitrejši tudi na 200 m. Tina Šutej se je včeraj izkazala v skoku ob palici (451 cm).

Kozmus je odločen

V Novi Gorici je bilo pestro tudi na tribunah in ob njih. Marija Šestak je prejšnji teden uradno naznanila, da zaključuje športno pot. Čez tri mesece bo tri leta po rojstvu hčerke Tare drugič postala mamica, zato ima pestro življenje. Medtem ko je na družbenih omrežjih 37-letna slovenska rekorderka objavila povezavo do nekaterih svojih najdaljših skokov, ki segajo tudi čez 15 metrov, je bila realnost v Novi Gorici ob spremljanju ženskega troskoka kruta. Daljave okrog 13 metrov in pol zadostujejo za lovorike v Sloveniji. Predvsem skromno je videti Snežana Vukmirović, ki je za zdaj bleda senca nekdaj ene najboljših evropskih skakalk troskoka. Spodbudno vest v ženskem troskoku je sporočil trener Boštjan Fridrih, ki pravi, da se Saša Babšek ta teden vrača na tekmovalne steze.

Veliko pozornosti je v novi vlogi požel Primož Kozmus, ki sodeluje s slovensko rekorderko v metu kladiva Barbaro Špiler. Brežičanka je z metom 65 m krepko zaostala za daljavami čez 70 metrov, s katerimi bi zadovoljila apetite okolice. »Na naslednjih dveh tekmah v Mariboru in Celju pričakujem precej daljše mete in daljave okrog 69 metrov,« je odločen Primož Kozmus. »Dobro sodelujeva, vse gre po načrtu. Verjamem, da se bo vse skupaj kmalu poznalo na rezultatih,« je optimistična Barbara Špiler.

Do rešitve z matičnimi celicami?

Podobne težave kot Špilerjeva ima tudi njena reprezentančna kolegica Marina Tomić. Izkušena atletinja je slabo startala v sezono. Doživela je celo poraz v Sloveniji, česar sprinterka na 100 m z ovirami ne pomni. Olimpijka iz Londona je ta čas daleč od olimpijske norme za Rio. »V Novi Gorici sem tekla že bolje. Trenirala sem dobro, naredila vse domače naloge za hitre teke. Potrebujem boljši rezultat, ki mi bo vlil samozavest pri lovljenju olimpijske norme,« pravi Marina Tomić.

Precej raje kot na tribunah atletskega stadiona v Novi Gorici bi bil najboljši slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokić v tekmovalni areni na Otočcu, kjer je razočaral na najmočnejšem domačem turnirju. Tokića je bil na tribunah najbolj vesel predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Vladimir Kevo, sicer velik ljubitelj namiznega tenisa. Kevo je imel ob pogledu na atletske rezultate v Novi Gorici razlog za optimizem slovenske atletike prihodnosti, manj pa realnosti z željo po osvajanju članskih kolajn na največjih prvenstvih.

Maruša Mišmaš, slovenska rekorderka v teku na 3000 m z zaprekami, se je končno pojavila na atletski stezi. Atletinja Massa se še vedno ubada s poškodbo ahilove tetive. Pravi, da lahko trenira enkrat dnevno, kar je v boju z najboljšimi na svetu premalo. Ko vadi več, je bolečina prehuda. »Sedaj se bom zdravila z matičnimi celicami. Če bo ta metoda kaj pomagala, bom imela še nekaj možnosti za Rio, sicer bo zgodba končana,« pravi Maruša Mišmaš, ki je v Novi Gorici prepričljivo zmagala v teku na 1500 m.