V torek so košarkarji Heliosa v finalu državnega prvenstva zamudili veliko priložnost. V zaključku druge tekme so namreč imeli pred domačimi navijači priložnost, da proti Zlatorogu povedejo z 2:0 v zmagah. Vodstvo, ki ga v končni bitki za državno lovoriko v samostojni Sloveniji ni uspelo zapraviti še nikomur. A razpletlo se je drugače. Dejan Jeftić je s trojko v zaključku Laščanom priigral izenačenje na 1:1. Pred moštvoma je tako danes v dvorani Tri lilije izredno pomembna tretja tekma. Zmagovalec bo imel namreč v rokah kar dve zaključni žogici za naslov državnega prvaka.

Če kaj, je druga tekma v dvorani komunalnega centra pokazala, da mora Helios igrati praktično na zgornji meji zmožnosti, če želi imeti možnost za presenečenje. Slavje Domžalčanov v državnem prvenstvu bi to vsekakor bilo, če v obzir vzamemo vse težave s poškodbami in spremembami v klubski upravi v letošnji sezoni. Tega se zaveda tudi trener Jakša Vulić, ki je pravo fanatično borbenost svojih igralcev na drugi tekmi videl le v zadnjih 15 minutah. A tudi to bi bilo skoraj dovolj za zmago njegovega moštva, kar mu daje upanje pred nadaljevanjem finalne serije. »Načrt na vsaki tekmi je, da smo izredno agresivni. V Domžalah je bilo nato drugače, saj nas je Zlatorog pritisnil in bil pri podajah stalno blizu ukradenim žogam, s čimer so nam povzročali ogromno preglavic. Recept za naš uspeh je bil viden v drugem polčasu, ko smo raztegnili igro po vsem terenu. Če bomo igrali le pet na pet na postavljeno obrambo, potem so Laščani zaradi višine in moči v veliki prednosti. Tako to je v košarki. Tisti, komur uspe nasprotniku vrniti ritem igre, ima seveda večje možnosti za uspeh,« pravi Jakša Vulić, ki se zaveda, da se bo tudi na tretji tekmi v Laškem vprašanje o zmagovalcu lomilo pod obročema.

Pri Zlatorogu veselja po izenačenju serije na 1:1 niso mogli skriti. Igralci in trener Aleš Pipan se dobro zavedajo, kako blizu so bili, da bi si skopali izredno globoko luknjo, iz katere bi silno težko splezali. Laščani zdaj ob dobri predstavi znova veliko stavijo na prednost domačega igrišča, saj so v dvorani Tri lilije v nedeljo proti Heliosu izgubili šele drugo tekmo v letošnji sezoni državnega prvenstva. »Igralci se dobro zavedajo pomembnosti tretje tekme. Na napad se ne smemo zanašati, saj v moštvu nimamo klasičnih strelcev. Tako smo odvisni od dnevne strelske forme, ki pa zadnje čase ni dobra. Obrambo pa lahko moji fantje igrajo vsak dan, pri čemer bom tudi vztrajal. Pri tem morajo delati čim manj napak, ne puščati nasprotniku odprtih metov ter kreniti v skok, kar nam je na drugi tekmi izredno dobro uspevalo,« je jasen trener Zlatoroga Aleš Pipan, ki bo v napadalnem delu igre dobil močno orožje. Danes bo znova namreč lahko računal na Jamarja Abramsa.