Nana Lesnika sodi v skupino slovenskih oblikovalk in oblikovalcev, pionirjev sodobnega oblikovanja, ki so v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja modernizirali slovensko grafično oblikovanje in ga v njegovih najboljših dosežkih kakovostno približali sočasnemu evropskemu in svetovnemu oblikovanju.

Bila je ena prvih štipendistk Fulbrightovega sklada po drugi svetovni vojni. Med bivanjem v Združenih državah Amerike je obiskala mnoge oblikovalske šole in biroje. Znanje in izkušnje, ki jih je pridobila na teh obiskih in pogovorih, je z veliko zavzetostjo prenesla v svoje dolgoletno pedagoško delo na področju oblikovanja.

Dolga leta je poučevala na Srednji šoli za fotografijo in oblikovanje in nato pedagoško delo nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. V začetku osemdesetih let je bila članica ožje skupine, ki je pripravila visokošolski študijski program oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Od začetka izvajanja tega programa leta 1984 in do upokojitve je izjemno kakovostno in predano poučevala osnove likovnega jezika v okviru predmeta Vizualne študije mnoge generacije študentk in študentov oblikovanja.

Ta predmet je razvijala z njej lastno metodičnostjo, širokim znanjem, študioznostjo in izjemnim likovnim občutkom.

Nano Lesniko bomo ohranili v spominu kot zelo prijetno in prijazno gospo, eno osrednjih osebnosti oblikovalske pedagogike pri nas.