Nov plovbni režim po Bohinjskem jezeru, pri katerem morajo veslači za uporabo vstopno-izstopnih mest plačati dva evra dnevne oziroma dvajset evrov letne pristojbine, še vedno dviguje prah. Rekreativni veslači namreč s plačevanjem za javno dobro, kot pravijo, niso zadovoljni, občinski svetniki iz Bohinja pa kljub njihovim protestom in opozorilom vztrajajo, da plovbnega režima v delu, ki določa pristojbine, ne bodo spremenili.

Bohinjci se ne dajo, veslači spet na protest

Svoje odločitve se v Bohinju držijo. Sinoči, ko so po hitrem postopku sprejeli nekaj manjših sprememb omenjenega občinskega odloka, se o morebitni ukinitvi pristojbin za rekreativne veslače niso pogovarjali. So pa med drugim sedmim dosedanjim vstopno-izstopnim mestom dodali še osmo v Ukancu, ki so ga, kot kaže, v prvotnem odloku, sprejetem februarja letos, pozabili. Kot so zapisali v pojasnilo, je takšna sprememba potrebna zaradi potreb številnih prebivalcev v naselju Ukanc, da imajo svoje vstopno-izstopno mesto, kot so ga imeli do zdaj. Sedanja ureditev jim je namreč povzročala nesorazmerne težave pri dostopanju do drugih vstopno-izstopnih mest.

Ker se kljub opozorilom in prošnjam Bohinjci še niso odločili, da bi pristojbine za uporabo vstopno-izstopnih mest ukinili, kot so po premisleku svoje prvotne načrte o 25-evrski dnevni pristojbini opustili na Bledu, so rekreativni veslači, združeni v pobudo Slovenski veslači, razočarani. Za prihodnjo nedeljo, 22. maja, napovedujejo nov protest, kakršnega so pripravili že 22. februarja. Videoposnetek, v katerem na miren protest somišljenike vabi Marin Medak, eden od pobudnikov razmisleka, je doslej na spletu presegel 23.000 ogledov.

Kot nam je pojasnil Medak, bo tokratni protest po vsebini podoben februarskemu. Po zbiranju veslačev in podpornikov ter uvodnih govorih se bodo udeleženci ponovno nekaj časa s plovili sprehajali čez cesto v Ribčevem Lazu ter se nato odpravili s kajaki, supi (deskami za stoječe veslanje) in kanuji na jezero na protestno veslanje. »Udeležba bo seveda odvisna od vremena, a protest bo ob vsakem vremenu, tudi če bodo padale sekire. Z njim bomo občino Bohinj še enkrat pozvali k spremembi, a glede na videno ne pričakujemo, da bi nas upoštevali,« so črnogledi veslači.

Veslači: Kmalu nam bodo zaračunavali za zrak!

Veslači svoj protest natančno utemeljujejo: »Javnost želimo ozavestiti, naj se zoperstavi takšni zlorabi javnega dobra,« pravi Medak. V iniciativi Slovenski veslači so namreč prepričani, da bomo, če Bohinjcem zaračunavanje dovolimo, kmalu morali plačevati tudi na primer uporabo planinskih ter kolesarskih poti in v skrajnem primeru celo zraka, ki ga dihamo.

Povsem drugače pristojbine razume bohinjski župan Franc Kramar. Ureditev vstopno-izstopnih točk občinam nalaga zakon o plovbi po celinskih vodah, njihova vzpostavitev pa še zdaleč ni brezplačna. Prepričan je, da gre zato pri prispevku za njihovo uporabo za simbolično vsoto. »Gradnja pomolov našo občino stane 48.000 evrov, ureditev vstopno-izstopnih točk pa še dodatnih 20.000. Ne zdi se mi prav, da gre ta denar iz žepov Bohinjcev,« poudarja Kramar in dodaja, da bodo omenjeno infrastrukturo vzdrževali prav iz pobranih pristojbin. Medak pa odgovarja, da veslačev ne moti višina pristojbine, pač pa »princip, da se lahko zaračunava za javno dobro«.

Kot je znano, se je februarskega mirnega protesta udeležilo okoli sto veslačev, pristojnim pa so skušali svoje poglede na uvajanje pristojbin pojasniti tudi osebno. Med drugim so na aprilski seji prisluhnili njihovim argumentom, ki jim jih je predstavil Medak. Čeprav je bila razprava vroča in dolga, pa se Bohinjci veslačem niso uklonili.