Nezadovoljni veslači, ki nasprotujejo novemu plovbnemu režimu v Bohinju, so se ta teden neformalno srečali z bohinjskimi občinskimi svetniki. Dogovorili so se, da bodo svoje nasprotovanje novim pravilom veslanja, ki uvajajo vstopno-izstopna mesta in dnevno pristojbino za njihovo uporabo v višini dveh evrov, predstavili na aprilski seji občinskega sveta. »Takrat jih bomo (občinske svetnike, op. p.) pozvali k spremembi odloka in prenehanju zaračunavanja veslanja na Bohinjskem jezeru. Če odlok na seji ne bo spremenjen, bomo organizirali nov protest,« so veslači zapisali na svoji strani na družbenem omrežju facebook. Bohinjski župan Franc Kramar odgovarja: »Težko napovem, ali bomo odlok spreminjali, tega namena za zdaj na občini nimamo. Veslačem pa smo dali priložnost, da svoje argumente za nasprotovanje sprejetemu plovbnemu režimu predstavijo javno,« zagotavlja.

Na Bledu naj bi plačevali le izposojevalci

Medtem se stvari v zvezi s plovbnim režimom spreminjajo tudi na Bledu. Po tem, ko so nameravali tudi Blejci posameznim veslačem, ki bi s svojim čolnom ali desko prišli veslat na Blejsko jezero, zaračunati kar 25 evrov pristojbine na dan za uporabo vstopno-izstopnih mest, so si, kot vse kaže, premislili. Na občini razmišljajo, da individualnim uporabnikom vstopno-izstopnih mest ne bi zaračunavali, pač pa naj bi pristojbino plačevali zgolj tisti, ki opravljajo dejavnost izposoje čolnov. O podrobnostih direktor občinske uprave Matjaž Berčon ne želi govoriti, saj je še preveč odprtih vprašanj. »Vsekakor bodo morali vsi, tudi individualni veslači, upoštevati vstopno-izstopna mesta na jezeru,« je opozoril. V nasprotnem primeru jih bodo občinski redarji lahko oglobili – po prvem predlogu sprememb odloka sodeč za 200 evrov.

Čeprav so Blejci nameravali odlok o plovbnem režimu sprejeti že ta mesec, te točke na dnevnem redu seje občinskega sveta, ki bo prihodnji teden, ni. »Vzeli si bomo še nekaj časa, da uskladimo besedilo z vsemi pripombami,« je dejal Berčon in dodal, da so jih prejeli več kot 25.

Prepoved izposoje plastičnih plovil lahko odžene ribiče

Medtem ko v Bohinju tudi z novim odlokom niso prepovedali izposoje plastičnih plovil, so sprva zavezanost zgolj lesenim plovilom tudi v posodobljenem plovbnem režimu želeli ohraniti Blejci. Po prvem predlogu spremenjenega odloka bi tako še naprej dovoljevali zgolj izposojo lesenih čolnov, medtem ko bi se plastični kajaki, kanuji in deske na jezeru lahko znašli le, če bi jih tja prinesli veslači sami, njihova izposoja ob jezeru pa bi bila še naprej prepovedana. Kakšna bo končna odločitev, je še prenagljeno govoriti, meni Berčon.

Da bi takšna zavezanost tradiciji lahko ogrozila turizem, predvsem ribiškega, pa poudarja blejski občinski svetnik Časlav Ignjatovič. Ribiči, ki večinoma prihajajo iz Avstrije, Nemčije in Italije, bi si po njegovem za ribolov raje izposojali plastične čolne kot pa lesene. Zato, ker so za to dejavnost bolj praktični, pa tudi zato, ker je lesenih na vrhuncu sezone za izposojo premalo, namenjeni pa so predvsem »turistični uporabi«. Ribiči po njegovih podatkih skupaj s svojimi družinami ustvarijo najmanj 2000 nočitev (če k 500 prodanim ribolovnim dovolilnicam vsakemu ribiču prištejemo še družinske člane), kar tako za posameznike, pri katerih so nastanjeni, kot tudi za lokalno skupnost in državo po mnenju svetnika predstavlja pomemben vir prihodka. Kot je dejal blejski župan Janez Fajfar, bodo ta predlog kot pobudo občinski svetniki obravnavali na seji, ko bodo imeli na dnevnem redu odlok o plovbnem režimu.

Bohinjci so odlok o plovbnem režimu, ki določa vstopno-izstopne točke za plovila in njihovo uporabnino v vrednosti dveh evrov na dan, sprejeli pred dobrim mesecem, veslači pa so proti temu protestirali konec februarja. Na Bledu pa odloka še niso dokončno sprejeli – po prejetih pobudah, ki so jih sprejemali do 22. januarja, trenutno pripravljajo usklajeno besedilo akta.