Ljudje uporabljamo bergle za pomoč pri hoji že tisočletja. To prepričanje utrjujejo tudi risbe v egipčanskih grobnicah, ki prikazujejo faraone z nekakšnimi bolj dovršenimi palicami za hojo.

Osnoven koncept dveh palic z ročajem je ostal praktično nespremenjen, ker živimo v času, ko je lažje izumiti novo mobilno aplikacijo kot novo praktično stvar, pa se kreativni posamezniki pogosto lotevajo izboljšave že obstoječih konceptov. Tako razmišljata tudi ameriška oblikovalca Max in Liliana Younger. Zakonca stojita za podjetjem Mobility Design iz Kansasa, ki skuša ljudem ponuditi čim udobnejše in uporabnejše pripomočke pri oteženem gibanju. Njun glavni izdelek so moderne bergle M+D Crutch.

Razbremenijo zapestja

Pri hoji s klasičnimi berglami najbolj obremenjujemo zapestja in komolce. Če je posameznik prisiljen v dolgo rabo teh pripomočkov za hojo, lahko razvije nove zdravstvene težave v sklepih na rokah, kar je popolno nasprotje rehabilitacije, ki naj bi jo bergle omogočale.

Hkrati starejši ljudje zaradi šibkosti v rokah pogosto sploh ne morejo uporabljati bergel in so zaradi tega priklenjeni na invalidski voziček. Bergle M+D Crutch pa z drugačnim pristopom razbremenijo zapestja in težo telesa prenesejo na komolce in ramena, kar naj bi bilo veliko bolj blagodejno za telo, poudarjata Youngerjeva.

Udobje in praktičnost

Pri zasnovi sta jima bila vodili udobje in praktičnost. Max je namreč odraščal z očetom invalidom, ki je zaradi infekcije izgubil nogo, in spoznal, kako nepraktične so klasične bergle, to pa ga je usmerilo tudi na pot industrijskega oblikovalca.

»Naše bergle človeka podpirajo na drugačen način. Za mojega očeta so sicer pomenile nekaj več svobode v gibanju, vendar so ga hitro izmučile. Že preprosto opravilo, kot je kuhanje kave, mu je predstavljalo ogromno breme,« pojasnjuje Max. »Z našimi berglami se mu je korenito spremenilo življenje, poleg vsega pa so ti pripomočki zelo zanimivi tudi na videz, kar je tudi eden od naših namenov, saj izhajamo z oblikovalskega področja.«

Bergle M+D Crutch naj bi bile zaradi novega načina uporabe izjemno udobne, hkrati pa so opremljene še s posebnimi blažilniki tresljajev. Ti so tudi osnovni stik bergel s tlemi. Izumitelja zagotavljata, da so izjemno stabilne na vseh podlagah, v snegu ali ledu pa jih lahko na hitro »preobujemo« v še stabilnejše nastavke za hojo. S pritiskom na gumb pa jih lahko uporabljamo brez uporabe dlani, tako da uporabnik lahko še vedno hodi in prenaša določene predmete, kar je s klasičnimi berglami nemogoče.

Zakonca sta nekaj kapitala že zbrala prek platform za množično nabiranje denarja, dogovarjata pa se tudi z zasebnimi investitorji. Njune bergle naj bi bile na trgu že v poletnih mesecih, cena pa se bo gibala od 200 do 300 evrov.