Ameriški predsednik Barack Obama je pred nekaj meseci dejal, da se mu zdi prava tragedija, ker Američani kupujejo čedalje več orožja za osebno rabo. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve temu trendu sledimo tudi Slovenci, saj se je samo lani število izdanih dovoljenj povečalo za več kot tisoč in poskočilo na skupno 7186 dovoljenj. Ker pa na srečo niso vsi naklonjeni orožju, je v porastu tudi uporaba obrambnih pršil oziroma solzivca.

Kot so nam povedali v enem od slovenskih podjetij, ki jih prodajajo, je od septembra lani, torej nekako ob začetku begunske krize pri nas, trend kupovanja solzivca poskočil za sto odstotkov in še vedno raste. Olje na ogenj pa so prilili še nedavni teroristični napadi v Parizu in Bruslju.

Onesposobi napadalca in obvesti policijo

Da tehnološki napredek ne počiva niti na področju pločevink s stisnjenim zrakom, dokazuje tudi defender – prvo pametno obrambno pršilo. Kot pojasnjuje njegov izumitelj Steven Allen, je njegovo bistvo poleg zaščite tudi odpravljanje izvorne težave – identificiranje in aretacija storilca. Defender, kakopak, deluje v sinergiji z aplikacijo na mobilnem telefonu. Ko lastnik pritisne na sprožilec pršila, ta hkrati razprši plin in se prek povezave bluetooth poveže s telefonom. Takrat defender z vgrajeno kamero zajame fotografijo nesrečnika, ki si že nemočno mane oči, in jo opremljeno s koordinatami pošlje klicnemu centru, ta pa nato na prizorišče napoti najbližjo patruljo. Hkrati naprava začne oddajati glasen zvok in močno svetlobo, da dogajanje lažje opazijo tudi mimoidoči.

Solzivec vsekakor ni namenjen zgolj damam v zagati. Kot pripovedujejo prodajalci, jih kupujejo ljudje obeh spolov in vseh starosti. Pogosto jih kupijo tudi tisti, ki so imeli neprijetno nasilno izkušnjo ali pa se odpravljajo na dopust v nevarnejše kraje.

Trg za osebno zaščito, predvsem žensk, v svetu trenutno cveti. Razna podjetja so trg preplavila s simpatičnimi, vendar nevarnimi pripomočki, kot so denimo rožnati paralizator, solzivec, zakamufliran v šminko, ali pa oster obesek za ključe.

Vendar pa možnosti za uporabo defenderja segajo širše od osebne zaščite. Glede na učinkovit sistem opozarjanja ga promovirajo tudi kot pripomoček za druge primere, kot so denimo prometna nesreča, srčni infarkt in napad epilepsije. V teh primerih naprava deluje kot opozorilno sredstvo, ki klic z zdravstvenimi specifikami lastnika pošlje na dežurno klicno službo. Na žalost pa ta naprava deluje zgolj na območju Severne Amerike, kjer deluje klic v sili na številko 911.