V hitrem svetu potrošništva se nekje na obronkih vztrajno vzpenja tudi njemu nasprotni pol. Vsaj ko govorimo o gradnji domov. Tisti, ki si to lahko privoščijo, naj bi namreč svoje ogromne hiše vse pogosteje zamenjali za manjše, do okolja prijazne hiške, ki temeljijo na trajnostnem razvoju in obnovljivih virih. V tem duhu deluje tudi podjetje iz Bratislave, ki izdeluje miniaturne bivalne kapsule. Zadostile naj bi vsem osnovnim potrebam posameznika, najlepše pri tem pa je, da jih lahko postavite skoraj kamor koli. Gre za koncept, ki vsakemu omogoči popolni dom ali vikend nekje v gorah, ob morju ali sredi puščave.

Dom ali počitniška hiša

Ecocapsula je nekakšen švicarski nožek med domovi. Na prvi pogled je tako majhna, da si težko predstavljamo, kako je mogoče spraviti toliko stvari v prostor, ki ni veliko večji od običajnega avtomobila. Jajček meri dobre štiri metre, širok je dva metra, visok pa prav toliko. Oblikovalci studia Nice Architects so v te mere spravili zložljivo posteljo, mizo za dva, majhno kuhinjo, stranišče in kabino za prhanje. Za koncept Ecocapsule vsekakor velja rek, da ne sodi knjige po platnicah, saj miniaturni bivanjski prostor prežemata udobje in prestiž, notranjost pa zaradi kakovostnih materialov in premišljene funkcionalne razporeditve deluje presenetljivo prostorno.

Seveda takšna kapsula nima nobene vrednosti, če ni samozadostna, zato ima vgrajeno vetrno turbino, streha pa je prekrita s sončnimi paneli, kar priskrbi dovolj energije za skromnejšo potrošnjo. Kapsula prav tako učinkovito zbira in filtrira deževnico ter roso, zbiralnik pod straniščem pa služi kot kompost za urejanje vrtička. »Njena izjemna trdoživost, prilagodljivost in možnost, da jo preselimo kamor koli, daje kapsuli izjemno širok spekter uporabe. Lahko se jo uporabi kot neodvisno raziskovalno postajo, kot turistično kočo na odmaknjenem območju, kot center na območju humanitarnih potreb ali kot počitniško hišico, kjer si to sami zaželite,« navajajo na njihovi spletni strani.

Nice Architects bodo svoj koncept uradno predstavili sredi meseca na dunajskem tehnološkem festivalu Pioneers Festival, na svoji spletni strani pa so že začeli sprejemati prva naročila. Takšen miniaturni dom ni prav poceni. Stane namreč 79.900 evrov, če si boste naročili svojega, pa je potreben še depozit dveh tisočakov. V podjetju hkrati obljubljajo, da vam kapsulo lahko dostavijo kamor koli. Poštnina do Amerike stane dodatna dva tisočaka, do Slovenije pa upamo, da bistveno manj.