Beluši so pomladne rastlinice in so najboljši od aprila do junija. Poznamo zelene in bele, ki se poleg barve razlikujejo po načinu gojenja. Zeleni so zelene barve zato, ker rastejo na svetlobi in se ob tem tvori klorofil, beli pa rastejo v zemlji in zato ostanejo beli.

Beluši oziroma šparglji so izredno zdravi. Vsebujejo ogromno mineralov in vitaminov ter izredno malo maščob, so antioksidanti in so primerni za ljudi s povišanim krvnim tlakom in tudi za nosečnice. Dobri so za prebavo, pomagajo pa tudi pri delovanju jeter.

Poznamo divje in gojene beluše. V Sloveniji divji rastejo na Primorskem in so prvi, ki se jih lahko dobi že aprila. So dosti tanjši od gojenih, imajo izrazitejši okus in se uporabljajo predvsem kot dodatek jedem.

Obstajajo trije preprosti načini priprave.

1. Beluše na hitro (približno štiri minute) skuhajte v soljeni in malenkost okisani vodi, potem pa jih hitro sperite pod mrzlo vodo in dobro odcedite ter popražite na maslu in drobtinah.

2. Naoljite jih in popoprajte ter posolite in popecite na suhi segreti rebrasti ponvi ter pečene pokapajte z limoninim sokom.

3. Lahko pa beluše dodate v jed kar med kuho.

Najbolje je, da beluše po nakupu porabite čim prej. Kupite le lepe čvrste brez lis in mehkih udrtin. Konice naj bodo čiste in čim manj lesene. Beluše morate pred pripravo vedno zlomiti. Vsakemu posameznemu steblu morate torej odlomiti spodnji oleseneli del. Del z vršičkom uporabite, oleseneli del pa spravite za pripravo zelenjavne jušne osnove – še zeleni del odlomljenega olesenelega dela lahko tudi narežete na ozke kolute in uporabite recimo v rižoti – ali pa ga zavrzite. V mesecih, ko ni sezona belušev, lahko takšno omako pripravite brez njih.

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

Sestavine za pire iz sladkega krompirja:

1 gomolj sladkega krompirja (približno 200 g), 200 g navadnega krompirja, sol, poper, 4 koščki masla, nekaj žlic mleka

Sestavine za grahovo-beluševo omako:

250 g zamrznjenega ali svežega graha, 100 g belušev, majhen kos masla, pest sveže mete, žlička moke, 4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode z vmešano zelenjavno kocko), sol, poper

Priprava

Krompir olupite, narežite na enako velike koščke ter skuhajte v vreli in soljeni vodi.

Medtem v kozici stopite maslo, dodajte žličko moke in premešajte. Dolijte zelenjavno jušno osnovo in mešajte toliko časa, da tekočina zavre in da dobite nežno kremno tekočino. V kozico potem dodajte grah in na koščke narezane beluše.

Premešajte in kuhajte toliko časa, da se grah in beluši skuhajo – približno deset minut. Če zelenjava po desetih minutah še ni skuhana in v kozici primanjkuje tekočine, je (jušne osnove ali vode) še nekaj dodajte in kuhajte še toliko časa, da se zelenjava skuha.

Kuhan krompir odcedite in pustite stati tri minute, da odvečna para izhlapi.

Potem h krompirju dodajte maslo in nekaj žlic mleka ter ga zmečkajte v pire. Dodajte toliko mleka, da dobite mehak krompirjev pire. Krompir še popoprajte in premešajte.

Omako poskusite ter posolite in popoprajte glede na okus.

Pire servirajte na krožnik, čezenj prelijte omako in okrasite z metinimi lističi ter postrezite.