Obožujem enostavne in hitro pripravljene obroke. In ta jed je že taka! Priprava vam vzela manj kot dvajset minut, čas priprave pa boste še dodatno skrajšali, če imate grelec vode. Pojedli pa jo boste še hitreje, saj se vam bodo njoki kar topili v ustih!

Njoke lahko kupite v katerikoli trgovini, lahko pa jih pripravite kar sami kar doma. Seveda bo priprava jedi v tem primeru trajala dlje. Priprava njokov ni zahtevna, potrebujete le nekaj časa, nekaj sestavin in enostavna navodila. Ta sledijo v nadaljevanju.

Sestavine, ki jih potregujete za pripravo krompirjevih njokov, so:

- 400 g krompirja

- 10 g masla

- 1/4 žličke soli

- 1 jajce

- 90 g moke

- 30 g pšeničnega zdroba

Krompirjeve njoke pripravite na naslednji način:

Krompir olupite in narežite na približno enako velike kose ter ga skuhajte v vreli soljeni vodi – približno 15 minut. Kuhan krompir odcedite in ga pustite stati 5 minut, da odvečna voda izpari. Potem h krompirju, ki mora biti še vedno topel, dodajte maslo in ga pretlačite v pire. Potem pustite, da se popolnoma ohladi.

Ohlajenemu pireju dodajte jajce, moko in zdrob in pregnetite, da dobite čvrsto testo.

Testo razdelite na štiri dele in iz vsakega oblikujte dolg svaljk. Vsak svaljk narežite na enako velike njoke in jih skuhajte po navodilih za pripravo recepta v nadaljevanju.

Enostavno, kajne? Tudi, če v prvem poskusi njoki ne bodo estetsko popolni, bo okus zagotovo odličen. In saj veste, kaj pravijo – vaja dela mojstra!

To fantastično in nadvse dišečo jed lahko na koncu okrasite še s parmezanovimi lističi. Z lupilcem za zelenjavo lahko zelo hitro naredite lepe tanke lističe. A bodite previdni z lupilcem, naj lupi le parmezan!

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na

Recept

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 košček masla, 2 žlički moke, 1 por, 1 majhna konzerva graha, 1 bučka (narezana na polmesece), 1 paket njokov (500 g), 0,5 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke), sol, poper

PRIPRAVA

Bučko po dolžini narežite na polovico in vsako še na majhne polmesece. V kozici stopite maslo in na stopljenem zmehčajte por. Pazite, da se vam ne obarva.

Dodajtw moko ter dobro premešajte. Dolijte zelenjavno osnovo in tekočino zavrite. V vrelo kremasto tekočino stresite bučko in kuhajte približno pet minut, potem pa dodajte še grah in premešajte.

Kuhajte še nekaj minut, da se zelenjava skuha. Omako popoprajte in poskusite in po potrebi dosolite.

Njoke kuhajte v vreli slani vodi le toliko časa, da priplavajo na vrh.

Kuhane njoke odcedite in stresite v omako ter nežno premešajte.

Njoke v omaki servirajte, popoprajte in okrasite s parmezanom ter takoj postrezite.