Trdo kuhana jajca so odličen dodatek v tej solati in jed resnično obogatijo. Priprava trdo kuhanih jajc seveda ni nobena umetnost, priprava trdo kuhanih jajc, ki se enostavno lupijo, pa je že malo zahtevnejša. V nadaljevanju si preberite pet nasvetov, s katerimi si boste poenostavili kuhanje trdo kuhanih jajc.

Za začetek nekaj splošnih informacij:

za kuhanje trdo kuhanih jajc lahko uporabite sveža ali malo starejša jajca;

predolgo kuhanim jajcem se rumenjak obarva modrozeleno (kakovost ostane enaka, vpliv je le estetski);

pri lupljenju vam bo v pomoč notranja kožica, ki ločuje jajce in lupino;

jajce lahko enostavno olupite tudi v kozarcu z malo vode (kuhano jajce položite v kozarec, dodajte malo vode, kozarec pokrijte in stresite – lupina bo kar odpadla);

obstaja več načinov kuhanja trdo kuhanih jajc (v vreli vodi jajca kuhajte 30 sekund, potem pokrito kozico odstavite z ognja in pustite 10 minut ali jajca položite v mrzlo vodo, jo zavrite, umaknite z ognja in pustite 10 minut…), opisujem le enega izmed njih.

Priprava popolnih trdo kuhanih jajc ni zahtevna. Držite se le naslednjih petih korakov in vedno vam bo uspela.

1. korak: UPORABITE JAJCA SOBNE TEMPERATURE

Jajca pred kuhanjem ogrejte na sobno temperaturo. Tako v vroči kopeli ne bodo potrebovala dodatnega časa, da bi se najprej ogrela na sobno temperaturo, potem pa šele začela kuhati. Priporočam vam tudi, da jajc ne hranite v hladilniku, saj za to ni nobene potrebe (razen če živite v ZDA).

2. korak: V VODO DODAJTE KIS IN JO ZAVRITE

V vodo, v kateri nameravate skuhati jajca, zlijte žlico kisa. Kis je lahko vinski ali jabolčni, lahko pa uporabite tudi sok limone. Pomembno je le, da je tekočina kisla. Številu jajc, ki jih nameravate skuhati, prilagodite velikost kozice in količino vode. Jajca naj imajo v kozici ravno dovolj prostora, da med kuhanjem ne poskakujejo, ker tako hitreje popokajo, obenem pa je najboljše, da niso naložena v več plasti. Med kuhanjem naj bodo jajca dobro pokrita z vodo, voda naj sega vsaj tri centimetre nad njih.

3. korak: JAJCA V VRELI VODI KUHAJTE 14 MINUT

Jajca v vrelo vodo položite zelo previdno – najboljše je z žlico ali zajemalko. Če jajce spustite previsoko, se bo razlilo ali pa bo jajčna lupinica razpokala (razpokana lupinica oteži lupljenje). V rahlo brbotajoči (voda naj sicer ne vre) vodi jajca kuhajte približno 14 minut (jajca velikosti L 14 minut, srednje velika jajca kuhajte 12 minut, majhna pa 10 minut).

4. korak: KUHANA JAJCA POLOŽITE V LEDENO KOPEL

Pred iztekom časa kuhanja pripravite ledeno kopel. V veliko posodo nalijte mrzlo vodo. Ko so jajca kuhana, jih previdno vzemite iz vrele vode in položite v ledeno kopel. Pustite, da se ohladijo.

5. korak: OHLAJENA JAJCA TAKOJ OLUPITE

Takoj ko se jajca ohladijo, jih olupite. Lupljenje jajc bi moralo biti – ob upoštevanju vseh petih korakov, seveda – res enostavno.

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

150 g regrata, 1/2 rdeče čebule, 1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega timijana, olivno olje, sol, poper, parmezan, 6 rezin pršuta, balzamični kis, 1 strok česna, 2 jajci

Priprava

Regrat dobro operite in osušite. Čebulo narežite na krhlje, česen sesekljajte. Jajci kuhajte v okisanem (lažje se bo lupilo, poskusite!) kropu približno 14 minut (odvisno od velikosti), potem pa ju ohladite, olupite in narežite.

V ponev dajte žlico olivnega olja in na segretem pražite čebulo toliko časa, da se zmehča. Dodajte na trakove narezan pršut in pražite še približno 2 minuti. Potem dodajte sesekljan strok česna, timijan, sol in poper ter premešajte in počakaj minuto, potem pa zalijte z dvema žlicama balzamičnega kisa.

Regrat prelijte s toplim prelivom in hitro premešajte. Takoj servirajte na krožnik, okrasite s sveže naribanim parmezanom in obložite s popopranimi kosi jajca ter postrezite.