»Uh, ploščice granola. To je eno samo žaganje!« Ja, tudi jaz se neokusnih, nesočnih in žaganju podobnih ploščic granola na veliko izogibam. Ni mi všeč, da so take suhe. Ni mi všeč, da se drobijo. Ni mi všeč, da so preveč sladke. Ni mi všeč, da kljub vsemu temu sladkorju nimajo nobenega pravega okusa.

Današnji recept so torej ploščice granola. In to ne navadne ploščice granola. To so mehke arašidove ploščice granola! Tako pripravljene so odlične in nepredstavljivo boljše od kupljenih. So čudovita malica, saj so zelo hranilne, ne vsebujejo pa niti grama dodanega sladkorja.

Te mehke arašidove ploščice granola vsebujejo arašide, arašidovo maslo, med, ovsene kosmiče in koruzne kosmiče. In niti grama dodanega sladkorja!

Sedaj pa res ne vem, kaj še čakate. Pripravite jih! Da vaše malice in prigrizki nikoli več ne bodo enaki (beri: dolgočasni). Ker… njam!

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

Sestavine (za 12 ploščic)

75 g ovsenih kosmičev, 200 g koruznih kosmičev, 80 g pečenih in soljenih arašidov, 250 g arašidovega masla, 120 ml medu, 1 žlička vaniljeve esence

Priprava

Koruzne kosmiče zdrobite kar s čistimi rokami. Ni jih treba popolnoma zdrobiti v prah, nekaj teksture lahko obdržijo. K zdrobljenim koruznim kosmičem dajte ovsene kosmiče in arašide.

V mešalniku dobro zmešajte arašidovo maslo, med in vaniljevo esenco. Kremasto masleno zmes umešajte k suhim sestavinam (koruzni kosmiči, ovseni kosmiči, arašidi).

Dobro premešajte. Če se dobljena zmes ne drži skupaj, dodajte še nekaj arašidovega masla in medu.

Da bodo ploščice čudovite teksture, polovico zmesi zmeljite v mešalniku, da dobite skoraj kremasto teksturo. To dobro umešajte k preostali zmesi, da dobite mešanico kremaste in teksture polne zmesi.

Pekač ali katero koli drugo ploščato posodo – moj pekač je dimenzij 26 krat 26 cm – obložite s papirjem za peko. Da vam bo lažje, papir najprej zmečkajte, ga ponovno razgrnite, robove pa spnite s ščipalkami.

V obložen pekač prenesite dišečo zmes in jo z metlico ali kuhalnico enakomerno potisnite ob dno.

Pekač za 30 minut prenesite v zamrzovalnik. Po tridesetih minutah (lahko tudi več, le da se strdi) h pekač vzemite iz zamrzovalnika, ploščo s pomočjo papirja za peko prenesite na kuhinjski pult ali mizo in jo narežite na posamezne porcije.

Vsako posamezno ploščico zavijte v alufolijo in postavite v zamrzovalnik. Tako vam bodo na voljo ves čas. Ne skrbite, da se odmrznejo, potrebujejo le nekaj minut. Uživajte!