Sezamova pasta ali tahini je klasična orientalska sestavina, najbolje poznana kot dodatek v humusu. Sezamova pasta je narejena iz semen sezama, rastline iz tropske Afrike, ki zraste do enega metra visoko. Ima od 2 do 3 centimetre dolge stroke, ki počijo, ko dozorijo. V strokih so jajčasta, do 4 milimetre dolga semena, ki vsebujejo več kot 50 odstotkov dragocenega olja.

Čeprav se poimenovanje sezamova (tahinijeva) pasta sliši zapleteno, je narejena le iz sezamovih semen, soli in olja – čisto preprosto. In vse delo opravi mešalnik. Na koncu dobite kremasto, rahlo orehasto pasto, ki ni premočnega okusa in je ravno pravšnja za pomake in prelive. Res je dobra! Pripravite jo kar sami v nekaj minutah.

Sestavine za sezamovo pasto:

300 g sezamovih semen

1/2 žličke soli

2 žlici repičnega/sončničnega olja

Sezamova semena prepražite na suhi ponvi le toliko, da se opečejo in malenkost spremenijo barvo. Potem jih prenesite na krožnik in počakajte, da se ohladijo. Ohlajena sezamova semena stresite v mešalnik in začnite sekljati. Ko se semena spremenijo v grudice, dodajte olje in spet sekljajte. Vmes zmes postrgajte s strani posode in še naprej mešajte toliko časa, da dobite kremasto zmes. Potem zmes posolite in še enkrat premešajte. Poskusite in dosolite, če je treba.

Sezamova pasta se v hladilniku obdrži več kot mesec dni. Preprosto in odlično!

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

Sestavine za jajčevce:

1 srednje velik jajčevec, sol, (olivno) olje

Sestavine za solato:

1/4 glave rdečega zelja, 1/4 glave belega zelja, 1 velika pest zelenega radiča, 1 rdeča čebula, svež peteršilj

Sestavine za sezamov preliv:

2 žlici tahinijeve paste, 2 žlici javorjevega sirupa, 2 žlici jabolčnega kisa, 1 limona, 1/2 žličke mletega česna, sol, poper

Priprava

Jajčevec splaknite z vodo in ga narežite na centimetrske rezine. Rezine položite na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih malo posolite. Pustite jih stati nekaj minut, potem pa jih obrišite (jajčevci bodo zaradi soli izločili vodo). Jajčevce obrnite in posoli še po drugi strani. Spet jih pustite nekaj minut, potem jih obrišite. Rezine premažite z olivnim oljem in pecite približno 20 minut v pečici, ogreti na 200 °C. Pecite jih toliko časa, da se zmehčajo.

Zelje narežite na tanke rezine. Čebulo nasekljajte na majhne kockice. Radič operite in dodajte k preostali zelenjavi.

Na koncu pripravite še preliv. V kozarec s pokrovom na navoj dajte sezamovo pasto, javorjev sirup, jabolčni kis, limonov sok, mleti česen ter malo soli in popra. Skodelico zaprite s pokrovom in dobro pretresite, da dobite kremast preliv. Preliv pokusite in dodajte, če kaj manjka – morda malo kisa ali soli.

S prelivom prelijte solato in zmešajte kar s čistimi (!) rokami.

Pečene jajčevce prenesite na krožnik, nanje pa razporedite kupčke solate. Okrasite s peteršiljevimi listki in postrezite.