Osem let po zaprtju kampa ob hotelu Špik se med ljubitelji takšnih počitnic in na spletnih forumih, kjer si izmenjujejo izkušnje, ogorčenje še ni poleglo. Zato ni čudno, da je nekaj mesecev pred njegovim ponovnim odprtjem zanimanje za počitnice v njem izjemno tako pri Slovencih kot pri tujcih.

Prostor bo tudi za pavšaliste

»Prenove kampa smo se lotili resno, zato so dela v njem v polnem zamahu,« je včeraj poudaril Ernest Poženel, direktor družbe Hit Larix. Družba se sicer ukvarja z igralništvom in gostinstvom, svojevrstno priložnost pa je videla tudi v obuditvi kampa. Ta bo odprt vse leto. Najbolj bodo po Poženelovih besedah v njem uživali ljubitelji aktivnega preživljanja prostega časa. V bližnji okolici bodo imeli priložnost za pohodništvo, tek, golf, tek na smučeh, kolesarjenje, plezanje in druge dejavnosti v naravi. »Tudi za bolj umirjene obiskovalce je v okolici na voljo veliko kulturnih in drugih znamenitosti.«

Kamp se bo raztezal na treh hektarih zemljišč. Obsegal bo več kot 200 parcel, večina jih bo v naravni senci. Opremljene bodo z elektriko, v bližini večine bodo priključki z vodo, obiskovalci kampa pa bodo imeli tudi brezžično spletno povezavo. Poleg šotorov in prikolic bo prostor še za avtodome, v prihodnjih letih naj bi uredili tudi šotore za petične goste, privržence tako imenovanega glampinga. Poleg novih sanitarij, trgovine in recepcije bodo v kampu zgradili pustolovsko otroško igrišče ter poseben prostor za piknike. Gostje kampa bodo v sosednjem hotelu Špik lahko obiskali savne, notranje bazene, restavracijo in kavarno. Okoli 10 odstotkov parcel bo namenjenih stalnim gostom, ki bodo vplačali pavšal za bivanje in si s tem svoje mesto v kampu zagotovili za vse leto. Kot je dejal Poženel, bodo kamp odprli še pred julijem letos, pričakujejo pa med 15.000 in 20.000 nočitev na leto.

Čakajo dovoljenje za kopalno jezero

Kamp bo močno popestril turistično ponudbo v občini Kranjska Gora, so prepričani vsi, ki se tam ukvarjajo s turizmom. Njegove ponovne obuditve so veseli tudi domačini, ki so ob odločitvi za njegovo zaprtje zmajevali z glavo. »V bližnji prihodnosti pa naj bi bilo v kampu tudi kopalno jezero, kar bo češnjica na naši dodatni ponudbi,« pravi Poženel. Kranjskogorski župan Janez Hrovat ob tem opozarja, da morajo za to pridobiti še vsa soglasja. »Če jih bomo dobili kmalu, bomo jezero lahko zgradili leta 2017,« je prepričan.

Medtem pa se bodo obiskovalci Kranjske Gore lahko osvežili ob jezeru Jasna pod Vršičem, katerega okolico so lani temeljito uredili, je spomnila predsednica kranjskogorskega turističnega društva Klavdija Gomboc. »V našo občino se vračajo stvari, ki smo jih včasih imeli, od kampa do Jasne,« je navdušena Gombočeva. Tudi hotel Špik pa naj bi kmalu pridobil vlogo klimatskega zdravilišča, ki jo je v preteklosti že imel. Certifikat, ki bo to uradno potrdil, po besedah izvršnega direktorja Hita Alpinee Fedje Pobegajla še čakajo. »Na vrhu hotela smo že uredili ordinacijo, v kateri bo zdravnik na voljo za pogovor in svetovanje,« je dejal Pobegajlo in dodal, da tovrstne nove turistične ponudbe razvijajo v sodelovanju s Splošno bolnišnico Jesenice.

Že to poletje pa bodo obiskovalci lahko v Kranjski Gori in okolici kolesarili ali hodili po okolici s pomočjo novih pohodnih in kolesarskih zemljevidov ter drugih publikacij, je napovedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. Prenavljajo tudi spletno stran z vsemi informacijami in možnostjo rezervacije počitnic.