Povod za obisk 62-letnega Nemca Thomasa Bacha, ki je osvojil zlato olimpijsko kolajno v sabljanju z ekipo leta 1976 v Montrealu, potem ko mu v mladosti ni uspelo postati nogometaš ali teniški igralec, je bilo odprtje olimpijskega izobraževalnega in muzejskega centra v BTC v Ljubljani, kar je bila tudi prva točka uradnega programa. Imel je vnaprej pripravljen govor, a ko je videl muzej, v katerem niso razstavljene le kolajne, ampak je tudi promocija športa, je bil tako navdušen, da ni bral z lista, ampak je začel govoriti iz srca in deliti komplimente.

»Tukaj se počutim kot doma. Slovenija je dežela športa, morda je pomembna povezava z menoj tudi, da ste prvo olimpijsko kolajno osvojili v sabljanju (Rudolf Cvetko, op. p.),« je poudaril Thomas Bach, ki se je na obisk Slovenije očitno dobro pripravil. Omenil je številne uspehe slovenskega športa, poimensko pa izpostavil Leona Štuklja, Mira Cerarja, Petra Prevca... »Ko je pred leti Slovenijo obiskal nekdanji predsednik MOK Juan Antonio Samaranch, je dejal, da je Slovenija morda majhna država, a velika v športu. Prav je imel. Jaz dodajam, da je Slovenija glede na število prebivalcev in na zadnje uspehe na olimpijskih igrah v Sočiju 2014 in Londonu 2012 pravi športni gigant. A v Sloveniji ni pomemben le vrhunski šport, ampak šport na vseh ravneh, saj je vpet v izobraževali sistem in vsakdanje življenje. Glede na reforme imate postavljene temelje za novih 25 let uspehov. V marsičem ste celo pred reformnim programom agenda 2020, s katerim želi MOK modernizirati svetovno olimpijsko gibanje,« je komplimente stresal Bach, ki je bil prvič na obisku v Sloveniji pred 22 leti v Planici. Pravi, da se je v tem času spremenilo marsikaj, le ljubezen Slovencev do športa je še vedno enaka.

Gabrovec napovedal kandidaturo za evropske igre skupaj s Hrvaško in Italijo

Bach seveda v Slovenijo ni dopotoval z vrečo daril in malho evrov, so pa slovenski športni funkcionarji s predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdanom Gabrovcem na čelu njegov obisk skušali izkoristiti za izboljšanje položaja slovenskega športa v družbi in napoved kandidature za organizacijo nekaterih velikih tekmovanj.

»Obisk Thomasa Bacha je največja nagrada za slovenski šport. Premor od leta 2002, ko je Bled gostil zimski olimpijski festival evropske mladine, traja že predolgo. Tega dogodka nismo nadgradili s še večjim. Kandidirali bomo za poletne olimpijske dneve mladih ter skupaj s Hrvaško in Italijo tudi za evropske igre. Želimo si, da bi nas država pri tem podprla,« je izpostavil predsednik OKS Bogdan Gabrovec in dodal, da ni izključeno niti to, da bi v Sloveniji nekoč spremljali tudi prave olimpijske igre. Evropske igre so evropska različica olimpijskih iger, ki so premiero doživele lani v Bakuju v Azerbajdžanu. Za naslednjo izvedbo leta 2019 prireditelj še ni znan, po vsej verjetnosti bodo v Rusiji. Organizacije iger 2019 so si želeli Nizozemci, a vlada projekta ni podprla. Bach je gostitelje pohvalil, da je Slovenija zelo dobra in gostoljubna organizatorica mednarodnih športnih tekmovanj, zato je povabil OKS, naj razmisli o gostiteljstvu kakšnega velikega tekmovanja.

Trenutno je glavna skrb Bacha čim boljša organizacija poletnih olimpijskih iger v Riu de Janieru, kjer prihaja do zamud pri gradnji objektov. »Prepričan sem, da bomo imeli odlične igre v lepem mestu Riu, ki je polno življenja. Osemindevetdeset odstotkov dela je opravljenega. Imamo še tri, štiri mesece časa. Ko sem tri mesece pred začetkom zimskih olimpijskih iger obiskal Soči, sem bil zelo živčen, ker nisem verjel, da bo vse zgrajeno do začetka iger, pa smo imeli nato briljantne igre,« je optimist Bach.

Ob političnih pogovorih tudi nekaj bolj sproščenih točk obiska

Ob političnih pogovorih z vodstvom Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), predsednikom države Borutom Pahorjem in predsednikom vlade Mirom Cerarjem je bilo tudi nekaj bolj sproščenih točk obiska. Ob vsaki priložnosti se je družil s številnimi slovenskimi športniki, s katerimi se je srečeval ves dan ob različnih točkah programa. To ga je tako navdušilo, da se je posebej zahvaljeval, da se lahko srečal s toliko nekdanjimi in sedanjimi športnimi asi. Z veseljem si je ogledal modno revijo, na kateri so predstavili uradno kolekcije slovenskih olimpijcev za poletne igre v Riu de Janieru (do začetka je še 111 dni), ki je v tradicionalni beli, zeleni in modri kombinaciji. Na Kodeljevem je pretekel 400 metrov v okviru projekta Ujemi olimpijsko normo. Sodeloval je na dobrodelnem večeru, na katerem so zbirali denar za športnike iz socialno šibkih okolij. Za konec je na ljubljanskem gradu užival v kulinariki na slavnostni večerji, ob kateri je bila priložnost tudi za bolj sproščen pogovor.