Po Ljubljani se bo danes sprehajal ugledni gost. To bo predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach, ki se bo srečal z najvišjimi predstavniki Slovenije. Glavni namen povabila najvišjega predstavnika športa je odprtje olimpijskega izobraževalnega in muzejskega središča v Blagovno-trgovinskem centru v Ljubljani, kjer ima sedež Olimpijski komite Slovenije (OKS).

Najdlje se bo Bach družil s predsednikom OKS Bogdanom Gabrovcem. Ko se bo Nemec po dopoldanskih obveznostih okrepil na daljšem kosilu v družbi članov izvršnega odbora OKS, se bo sestal še s predsednikom vlade Mirom Cerarjem in predsednikom države Borutom Pahorjem. Za tem bo na Kodeljevem v družbi športne ministrice Maje Makovec Brenčič in drugih gostov v sklopu projekta Ujemi olimpijsko normo pretekel 400-metrski krog, v večernih urah pa se bo predstavil medijem. V nočnem terminu bo Bach slovensko metropolo opazoval z ljubljanskega gradu, kamor ga je Gabrovec povabil na svečano večerjo.

Slovenija ima pestro zgodovino obiskov predsednikov MOK, kar kaže tudi na njeno športno uspešnost. Prvi je v samostojno državo stopil Španec Juan Antonio Samaranch, ki je prisostvoval vseslovenskemu slavju 100-letnice olimpionika Leona Štuklja. Njegov naslednik Jacques Rogge je kot predsednik MOK prvič stopil na slovenska tla leta 2001, ko je na Bledu potekal Evropski festival olimpijske mladine. 62-letni Bach je deveti predsednik MOK, Roggeja pa je zamenjal pred tremi leti. Nemec iz Würzburga je bil v mladosti uspešen športnik, ki je leta 1976 v Montrealu z nemško ekipo osvojil zlato olimpijsko kolajno v sabljanju. MOK vodi v težkem obdobju, ki je prepleteno s številnimi korupcijami in izbruhi dopinških afer.