Sporni zakon ruske vlade je v zadnjem času dvignil veliko prahu, v nedeljo se vprašanjem okoli tega ni mogel ogniti niti prvi mož krovnega olimpijskega gibanja Thomas Bach. Prirediteljem v Sočiju je zagotovil, da novost ne bo imela vpliva na športnike in športnice na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.

»Naloga Moka je zagotoviti, da velja olimpijska listina na olimpijskih igrah za vse enako. To pomeni, da je potrebno spoštovati nedeskriminatorno politiko za vse športnike in udeležence,« je dejal 59-letni Bach. Slednji je poudaril, da je od vrha ruske politike že dobil zagotovilo, da bodo vsi v Sočiju spoštovali olimpijsko listino obenem pa dodal: »Mok ne želi biti neke vrste vlada, ki vsiljuje zakone in predpise. Vseeno pa želimo vsem dati jasno vedeti, da kakršnokoli obliko diskriminacije ne bomo tolerirali.«

Novi zakon, ki so ga kritiki poimenovali kar protigejevski, prepoveduje javno razkazovanje istospolne usmerjenosti v prisotnosti mladoletnih oseb, takšno početje je kaznivo. Omenjeni zakon že od svoje potrditve meče senco na priprave na olimpijske igre in skrbi za napetosti med Mokom in prireditelji v Sočiju. Tudi ameriški predsednik Barack Obama je ostro obsodil omenjeni zakon, aktivisti pa so pozivali tudi k bojkotu iger.