V zvezi z izvedbo iger si Bach želi, da bi imeli večji vpliv na prireditev kandidati za igre oziroma organizatorji iger. "Ne bo enostavno, a se splača. Svet se je spremenil in to moramo upoštevati," je v pogovoru za francoski časnik povedal Nemec. Pri tem ni skrival, da išče potrebno podporo znotraj Mok, končni cilj pa je, da bi igre lahko izpeljali prav na vsakem od kontinentov in da bi bil program iger bolj prožen.

"V principu je popolnoma vseeno, ali na poletni igra razdelimo 302 kompleta medalj, ali pa 305. A lahko dodamo nove športe in discipline in tem športom omogočamo, da se integrirajo v olimpijski družini," pravi predsednik Moka. Nemec pri tem ve, da se je modernizacija, ki jo je najavljal njegov predhodnik Jacques Rogge močno izjalovila. Preboj v družino olimpijskih športov je uspel le golfu in ragbiju.

"Olimpijski program mora biti uravnotežen s tradicijo ter napredkom in razvojem športa. Morda je prav zdaj napočil čas napredka. Na zimskih igrah nam je to v veliki meri že uspelo, na poletnih še ne." A tudi Bach opozarja, da se igre ne smejo povečati nenačrtno in da se predvidenega števila 10.500 športnikov ne sme preseči. Bach je napovedal tudi prve spremembe in pred tedni v Tokiu najavil, da se bo v olimpijsko družino vrnil baseball, ki je na japonskem nacionalni šport.

Spremembe tudi pri procesu kandidature

Popolno prenovo pa Bach napoveduje za proces kandidature za igre. "Proces mora postati bolj odprt. Od kandidatov zahtevamo preveč stvari in zahtevamo jih mnogo prezgodaj," še pravi Bach, ki si želi, da bi bili kandidati veliko močneje vključeni v ta proces. Kot pravi, "je treba kandidate vprašati, kako si sami zamišljajo izvedbo iger in njihovo vključenost v okolje ter kako bodo igre vplivale na razvoj posameznih mest, regij in držav".

Bach pravi, da je krog kandidatov za igre trenutno premajhen. "Smo globalna organizacija. Ne želimo le športnikov iz vseh držav na igrah, ampak tudi igre na vseh kontinentih in pri več kot trenutnih 30 možnih kandidatih." Ob tem je Bach v pogovoru za L'Epuipe pozval Pariz, naj vnovič kandidira za igre, že za izvedbo v letu 2024. Francoska prestolnica je nazadnje kandidirala za igre 2012, ki jih je izvedel London.

Prve korake bo Bach skušal narediti že prihodnji teden. V torek se bo v Lozani prvič pod Bachovim vodstvom sestal izvršni odbor Moka. Potem se bodo najvišji predstavniki preselili na tridnevni delovni sestanek v Montreux.