Kate je v Butanu srečala Kate iz Himalaje

Princ William in njegova žena Kate sta bila ta teden na prvem uradnem obisku Indije in Butana. Kot vedno so največ pozornosti javnosti pritegnile obleke, ki jih je nosila Kate, poleg tega pa še njeno sproščeno igranje kriketa in opazka, da se na fotografijah njenih bosih nog vidi, da že dolgo bi bila pri pedikerju. Ko smo že pri nogah: Kate ni upoštevala nasveta kraljice Elizabete, naj ne nosi čevljev z visoko debelo peto, in jih je obula med enim od protokolarnih dogodkov v Indiji. Fotografi so nenadoma ugotovili, da je tako visoka kot njen princ.

Po obisku Indije sta odšla še v Butan, odmaknjeno gorsko kraljevino. Tam sta vse presenetila s triurnim pohodom do samostana Tigrovo gnezdo, po katerem je bila Kate vidno utrujena, a še vedno brezhibno oblečena – mimogrede, na treking je šla v hlačah zara – in naličena. Kako da ne, saj je morala v gore z njima tudi njena frizerka.

V Butanu pa se je morala za svoj primat najbolj elegantne svetovne matere prestolonaslednika zelo potruditi. Njuna gostitelja sta namreč bila butanski kralj Jigme in kraljica Jetsun. Mlada vladarja sta v svoji domovini izjemno priljubljena, kraljica Jetsun pa velja za Kate iz Himalaje. Slovi po svojem izbranem modnem okusu, imenovanem kraljevski šik. Tudi ona je v kraljevsko družino prišla iz ljudstva. Preden se je leta 2011 poročila s kraljem, je hči pilota študirala v Indiji in Londonu. Pred dobrima dvema mesecema je rodila prestolonaslednika in presrečni prebivalci Butana so njemu v čast zasadili več kot 100.000 dreves.

Hawkingova šala o Trumpu in človeštvu

Stephen Hawking je trenutno popolnoma vpet v projekt Starshot, v katerem skupaj z ruskim milijarderjem Jurijem Milnerjem in ustanoviteljem Facebooka Markom Zuckerbergom namerava z vesoljskimi mikroplovili dodobra raziskati najbolj oddaljene kotičke vesolja. Projekt naj bi iskal tudi nezemeljske oblike življenja.

Na predstavitvi projekta v New Yorku pa se je Hawking pošalil tako na račun človeštva kot ameriških volitev, natančneje Donalda Trumpa in njegovih izjav. Na vprašanje, kako bi bila po njegovem mnenju lahko videti oblika inteligentnega nezemeljskega živega bitja, je znanstvenik odgovoril: »Sodeč po predvolilni kampanji gotovo ne tako kot mi.« Hawking je ob tem še dodal, da nekateri menijo, da nas človeške dela smer ali uporaba orodja, spet drugi, da je to logično mišljenje, »a ti očitno še niso srečali veliko ljudi«. Sicer je na vprašanje, ali bomo kmalu našli inteligentna nezemeljska bitja, odgovoril, da zelo verjetno ne.

Hawkingova opazka o ameriških volitvah še zdaleč ni edino politično sporočilo, ki ga je ugledni znanstvenik poslal v svet v zadnjih dneh. Stephen Hawking je tudi med 150 podpisanimi znanstveniki britanskega Kraljevega združenja, ki nasprotujejo brexitu, ker bi lahko katastrofalno vplival na britansko znanost.

Stephen Hawking je ob najavi projekta postal tudi največja zvezda kitajskega interneta. V 24 urah je dobil dva milijona sledilcev na sina weibo, kitajski obliki twitterja, in to kljub temu, da je objavil le dve sporočili. Njegov zapis, da je bil leta 2006 na Kitajskem, je povzročil 350.000 komentarjev in prav tolikokrat so ga tudi posredovali. Očitno je njegova opazka, da ljudi ne dela človeških logično mišljenje, še kako pravilna.

Katy Perry bo lahko kupila samostan

Katy Perry že nekaj časa želi kupiti samostan Los Feliz na gričku nad Los Angelesom. Toda že lani se je pri tem zapletlo. V samostanu še vedno živi pet nun, ki pa nad pevko niso bile navdušene. Perryjeva se je z njimi srečala, jim dejala, da bi rada v samostanu pila čaj z babico in mamo, ter ponudila 14,5 milijona dolarjev kupnine. Ob tem je še zapela nekaj duhovnih pesmi in jim pokazala tetovažo Jezusa na zapestju. Nune so njeno ponudbo zavrnile, češ da so na internetu videle njene posnetke in da jim niso všeč.

Zato so samostan prodale restavratorki Dane Hollister, ki je v njem želela urediti hotel. Toda s tem se zgodba še ni končala. Losangeleški nadškof se ni strinjal z odločitvijo redovnic, saj je trdil, da mora o prodaji odločiti nadškofija. Zato je šla zadeva na sodišče, ki je te dni razsodilo, da se prodaja restavratorki razveljavi, nadškofija pa je že dala privoljenje za prodajo samostana pevki. Ko bo prodajo potrdil še Vatikan, bo lahko Perryjeva samostan, zgrajen leta 1927 kot mediteranska vila z bazenom, spremenila v domovanje. V nasprotnem primeru pa ji lahko tudi pri nas ponudimo kakšen samostan, ki se prodaja.

Ni pa znano, ali bo v novem domovanju prostor tudi za igralca Orlanda Blooma, s katerim se pevka videva od januarja, ko sta se zaklepetala na podelitvi zlatih globusov. Par sicer svojega razmerja še ni javno obelodanil, skupaj pa obiskujeta prireditve in v začetku meseca sta bila na skupnih počitnicah v Aspnu. Če nista par, sta očitno dobra prijatelja, ki se rada poljubljata.

Skrivna poroka Ingemarja Stenmarka

Legendarni smučar Ingemar Stenmark je bil za javnost vedno uganka. Nikoli se ni pretirano izpostavljal, niti ni bil gostobeseden v intervjujih. Zato je bilo še kako veliko presenečenje, da je lani sodeloval v švedski verziji oddaje Plešemo z zvezdami in celo zmagal. Stenmark, ki je marca dopolnil 60 let, je s soplesalko, profesionalno plesalko Cecilio Ehrling, obvladal vse plesne sloge. Po zmagi, ki ga je presenetila, je dejal, da se nekaj časa ne bo pojavljal v medijih, temveč bo raje vrtnaril. Toda še bolj kot lanska zmaga na plesnem tekmovanju je švedske medije presenetila njegova poroka. Sramežljivi Ingemar iz vasi Tärnaby, ki je slovel po spletenih kapah z vzorci severnih medvedov, se je na skrivaj poročil s svojo prijateljico, Finko Tarjo Olli. Vest o tem je v javnost pricurljala šele nekaj mesecev po poroki. Par je namreč prijatelje, med njimi Pernilo Wieberg, povabil na skupno praznovanje rojstnega dne v grad Bogesunds. Medtem ko so šli gosti na ogled gradu, so jedilnico spremenili v poročno dvorano, kjer sta se nato Stenmark in Tarja na veliko presenečenje prijateljev poročila. Prstane jima je prinesla njuna osemletna hčerka Iza, poročil pa ju je Ingemarjev smučarki kolega in prijatelj Stig Strand. Kasneje je Stenmark še enkrat pokazal svoje novo plesno znanje in z ženo zaplesal valček ter celo zapel. Za Stenmarka je to druga poroka. Leta 1984 se je poročil s svojim dolgoletnim dekletom, stevardeso Anno Uvhagen. Ločila sta se štiri leta kasneje, imata pa 28-letno hčerko Nathalie. Kasneje je bil 12 let v razmerju z Anno-Karin Linde, ki ji je ob razhodu podaril dvorec.