Jesenice so bile v velikem pričakovanju 34. hokejske zvezdice. V Podmežakli se je zbralo skoraj 4000 obiskovalcev, a je Olimpija z zmago s 3:0 pokvarila gorenjsko veselico in prestavila odločitev o zmagovalcu državnega prvenstva. Prvak bo znan v ponedeljek zvečer na tivolskem ledu, ko bo na sporedu odločilna peta tekma.

Roy nepremagan že 142 minut

Na Jesenicah se je nadaljeval tudi interni dvoboj vratarjev, ki ga je tokrat dobil ljubljanski Olivier Roy. Kanadčan iz igre ni prejel gola že 142 minut, a rekord finala še vedno drži kranjski najstnik v jeseniškem golu Žan Us. Sinoči ga je Luka Kalan ob prednosti igralca več, ko so zamudili gorenjski branilci, iz bližine premagal šele po 158 minutah. Olimpija je s tem golom v uvodni tretjini tudi kronala boljšo igro, tudi nasploh pa je bila to najživahnejša predstava obeh moštev v finalni seriji.

Jeseničani so v drugi tretjini pritisnili na gostujoča vrata, a bili premalo konkretni. Roya sta rešili tako prečka kot vratnica, v največjem naletu železarjev pa je Olimpija malo po polovici tekme povišala vodstvo. Znova je bila uspešna z igralcem več, ko je v polno zadel Anže Ropret. Ljubljanska prednost je bila za vztrajne jeseniške hokejiste previsoka, povrhu pa je bila tudi Olimpija dovolj zbrana, da dvoma o zmagovalcu ni bilo. Sodniki so v zadnjih sekundah Olimpiji priznali tehnični gol, kar je razburilo gledalce, ki so na led zmetali pirotehnična sredstva in dvorano napolnili z dimom.

Takoj po tekmi se je pred ljubljansko garderobo zaiskrilo med vodjo moštva Olimpije Jožetom Kovačem in generalnim sekretarjem hokejske zveze Dejanom Kontrecem. Kovač je protestiral, da so že na drugi tekmi zapovrstjo nastopili sodniki, ki po njegovem niso dorasli finalni seriji. Kot smo že pisali, Olimpijo moti predvsem sodnik Miha Bajt, ki je na družbenem omrežju facebook že pred časom objavil fotografijo, na kateri pozira v jeseniškem dresu, s čimer zagotovo ne vzbuja vtisa nepristranskosti.

EBEL še brez odločitve

Jesenice so včeraj več pozornosti namenile tudi dogajanju v Salzburgu, kjer je potekal delovni sestanek vseh predsednikov dvanajsterice klubov v EBEL, ki so med drugim razglabljali o tekmovalnem formatu v prihodnji sezoni in o morebitni razširitvi tekmovanja. Pisali smo že, da sta med kandidati za vstop v ligo ostala le še Jesenice in madžarski klub Mac iz Budimpešte, zato je bil med udeleženci sestanka tudi prvi človek gorenjskega hokeja Anže Pogačar. Po naših informacijah ga je vodstvo lige pozvalo, naj podrobno predstavi finančno konstrukcijo kluba in denarna predvidevanja za prihodnjo sezono. Odločitev o priključitvi novih klubov včeraj še ni bila znana, morebiti bo šele na prihajajočem zasedanju čez nekaj tednov.

Po poročanju avstrijskega dnevnika Kleine Zeitung bi se v hokejski projekt na Jesenicah vključil Anže Kopitar, ki bi prispeval vsaj pol milijona ameriških dolarjev. Po pisanju avstrijskega tiska bi vodja stroke postal njegov oče Matjaž Kopitar, položaj športnega direktorja pa bi zasedel Tomaž Razingar. Nekdanji dolgoletni reprezentančni kapetan je včeraj že zanikal, da je v igri za funkcijo na Jesenicah, več naših virov pa je ocenilo, da gre pri poročanju Kleine Zeitunga za medijski spin.