Finalna hokejska serija med Jesenicami in Olimpijo je privlačna zaradi negotovosti, igra pa je po kakovosti vnovič zelo skromna. V domačem hokeju se ob koncu sezone znova odpirajo pomembna vprašanja o tem, kako globoko je zabredla nekoč priljubljena panoga. Padec se očitno še ni ustavil.

Igralci si denar sposojajo od staršev

Finalista državnega prvenstva sta na zadnjih dveh tekmah v 125 minutah skupaj dosegla le en zadetek, kar je bilo dovolj, da so železarji zasukali izid v zmagah. Na nocojšnji četrti tekmi z začetkom ob 19.30 bodo imele Jesenice v razgreti Podmežakli prvi zaključni plošček za ubranitev državne krone. Doslej sta najbolj izstopala oba vratarja, ljubljanski Olivier Roy in jeseniški najstnik Žan Us, a je treba podčrtati, da so akcije za gol večinoma predvidljive in tehnično slabo izvedene. Strelska kriza je nasploh očitna pri Olimpiji, ki ni zabila gola že 149 minut. Ljubljančani so tako razglašeni, da so nazadnje zapravili tudi vseh osem kazenskih strelov. Mušič, Koblar in Pešut so zgrešili okvir vrat, Selan pa je v prodoru pozabil plošček. Samozavest tivolskih hokejistov je na tako nizki ravni, da so se igralci na klopi celo otepali drugega poskusa.

Ljubljanska klavrna podoba na ledu je posledica večletnega nevzdržnega stanja v klubu, ki je pristal na beraški palici. Hokejisti si z eno plačo v sezoni ne morejo zagotoviti niti osnovnih pogojev za preživetje, zato si nekateri sposojajo denar od staršev. Olimpija v igri ne zmore skriti nezadovoljstva igralcev, čeprav so ti po koncu mednarodne sezone v EBEL na avtobusu sklenili, da bodo državno prvenstvo vzeli z vso resnostjo. Kljub vsemu pa niti osvojena lovorika ne bi pripomogla k stabilnosti kluba, ki bo do leta 2019 v postopku prisilne poravnave. V prihodnjih letih se tivolskemu hokeju navkljub zavzetemu pristopu predsednika Marka Popoviča obeta podobna mučna zgodba. Vprašanje je, koliko časa bodo igralci in trenerji še zdržali v tako slabih razmerah. Ne bi bilo napačno, da bi akterji na ledu brez zadržkov odkrito spregovorili o življenjsko-športni bedi povprečnega hokejista Olimpije in javnosti dokončno odprli oči o resnosti položaja.

Jesenice v EBEL šele čez nekaj let?

Za Jesenice je primarni cilj osvojitev državnega prvenstva, a bistvo zgodbe v povezavi s poslanstvom kluba tiči drugje. Vprašajmo se, koliko hokejistov se je v zadnjih letih uveljavilo v prenovljeni moderni dvorani, ki je ostala brez prave vsebine. Koliko je lokalna skupnost prispevala za dvig hokeja v mestu? Kakšen učinek sploh ima slovenski hokej od sedanjih Jesenic? V javnosti se že dlje časa pojavljajo namigovanja, da so Jesenice blizu vrnitve v EBEL, a realnost kaže, da še zdaleč niso pripravljene na tovrsten podvig. Mimogrede, po vseh kriterijih tudi Olimpija ne sodi v tako ugledno tekmovanje, a bo v ligi vztrajala za vsako ceno, saj bi izstop iz EBEL pomenil dokončno tivolsko zaprtje.

Danes bo v Salzburgu sestanek predsednikov vseh klubov iz EBEL, ki bodo odločali o tekmovalnem sistemu za sezono 2016/17. Udeležil se ga bo tudi predsednik Jesenic Anže Pogačar, ki je pred časom oddal kandidaturo za vstop v ligo. »Jesenice se bodo lahko v EBEL vrnile čez nekaj let, zagotovo pa ne že v prihodnji sezoni. Obeta se ustanovitev tekmovanja EBEL 2, ki bo zamenjalo sedanji format lige INL. Načrtujemo, da bi Jesenice nadaljevale nastopanje v rangu niže,« nam je pred dnevi povedal zanesljivi vir z vrha EBEL. Vse to kaže, da se slovenski hokej še dolgo ne bo pobral od bolečega padca, s katerim se bo kmalu soočila tudi članska reprezentanca. Očitno je, da Sloveniji ni pretirano koristil niti sanjski dosežek v olimpijskem Sočiju. V reprezentancah do 20 in 18 let je Slovenija vsako zimo manj konkurenčna, člani pa bi se lahko že na prihajajočem prvenstvu skupine B na Poljskem ob valu poškodb srečali s težavami.

Nezadovoljstvo v vseh klubih

Ker hokejska zveza pod vodstvom Matjaža Rakovca v šestih letih ni pripravila primerne strategije, je zamudila priložnost, da bi preprečila hokejsko strmoglavljenje. Panoga je na tako kritični točki, da v Mariboru, Kranju in na Bledu komajda še igrajo članski hokej. V zaloški Slaviji so pred dnevi prav tako spregovorili o nemogočih pogojih in povedali, da tako ne gre več naprej. Ta teden so se javno oglasili tudi v Celju, kjer je predsednik kluba napisal odprto pismo Matjažu Rakovcu: »V času vašega mandata sem v delovanju hokejske zveze spoznal veliko več slabega kot dobrega.« Sendelbah je na podlagi konkretnih primerov opozoril na hokejski kaos, njegovo pismo pa v celoti objavljamo na naši spletni strani.