Podmežakla finalne hokejske serije sinoči ni pričakala tako ognjevito kot pred letom dni, ko so se v tej dvorani razveselili državnega naslova. Na finalni tekmi številka dve se je zbralo okoli dva tisoč gledalcev, kar je manj od pričakovanj, a ti so domov odšli zadovoljni. Jesenice so z nepopustljivo igro po zmagovitem golu Andreja Židana ugnale brezidejno Olimpijo, ki je bila tako slaba, da ni dosegla niti zadetka. Gorenjci so serijo na tri zmage tako postavili na izhodišče in poskrbeli, da državni prvak ne bo znan vsaj še teden dni. Tretja tekma bo v ponedeljek v Ljubljani.

Jeseniški trener Dejan Varl si je po ponedeljkovem porazu na tivolskem ledu zaželel, da bi njegovo moštvo v Podmežakli prikazalo podobno predstavo kot v zadnji tretjini uvodne tekme. Z videnim je bil lahko zadovoljen. Jesenice so bile od prve minute bolj organizirane kot v Ljubljani, njihova igra pa ustvarjalnejša od tekmečeve. Pristop Olimpije tokrat ni bil na tako visoki ravni kot pred dnevi. Gostje so bili v napadu neodločni, njihovi streli proti vratarju Žanu Usu so bili večinoma mlačni in nenevarni. Če si bodo v tivolski garderobi zavrteli posnetek tekme, bodo lahko natančno analizirali, koliko začetniških napak so si privoščili. Tako slabo Olimpijo smo nazadnje videli ravno v lanskem finalu, ki se je razpletel po jeseniških notah.

Večinoma pa je bil ritem včerajšnje tekme na nizki ravni. Akcij, ki bi jemale sapo, skoraj ni bilo. Po uvodni tretjini brez zadetkov je bil v nadaljevanju najbližje zadetku Tadej Čimžar, lani eden od kandidatov za člansko reprezentanco pod selektorjem Matjažem Kopitarjem, a je stresel le prečko. Jesenice so boljšo igro kronale z zadetkom na začetku zadnjega dela, ko je Andrej Židan udaril tako močno, da je plošček skoraj raztrgal mrežo vratarja Oliviera Roya. Olimpije niti jeseniško vodstvo ni predramilo. Ključni igralci (Mušič, Koren, Koblar...) so zatajili, v zadnji minuti je vratnica preprečila veselje Andreju Tavžlju. A to je bil večer, ko si Olimpija zaradi podcenjevalnega odnosa na ledu niti ni zaslužila podaljška.

Razmerje sil se je pred ponedeljkovo selitvijo finala na tivolsko dvorišče zdaj nekoliko spremenilo. Jesenice so dobile zalet, Olimpiji pa se je sinoči že prikazal lanski scenarij, ko so državno lovoriko izgubili ravno zaradi neresnega pristopa. »Trudili smo se na vse načine, a nismo dosegli gola. Na koncu nam je zmanjkalo tudi nekaj sreče, saj smo zgrešili prazna vrata in zadeli vratnico. Nihče ni pričakoval, da bomo kar pometli z Jesenicami. Navsezadnje so le državni prvaki, mi pa smo zunaj tekmovalnega ritma,« je slabe izgovore iskal trener Olimpije . Njegov kolega na rdeči klopi je tako komentiral: »Vedeli smo, da lahko uspemo zgolj kot moštvo. Vratar Us je opravil izredno dobro delo. Fantom sem poudarjal, da moramo streljati, saj je Roy deloval nezanesljivo pri odbitih ploščkih. Hvala bogu, da smo dali gol. Upam, da bomo v prihodnje še kakšnega več.