Zmagovalec današnje tretje tekme hokejskega finala med Olimpijo in Jesenicami (19.15) bo v četrtek že lahko dvignil pokal za zmago v državnem prvenstvu. Lani so tretji dvoboj na tivolskem ledu dobili železarji, ki so po zadnji zmagi v Podmežakli tudi v tokratni seriji ujeli zalet.

Ranjena Olimpija išče izgovore

Olimpija je zaradi kakovostnejše zasedbe in več izkušenj še vedno v vlogi favorita, a je na Jesenicah pokazala ranljiv obraz. Ljubljančani tekme niso vzeli tako resno kot na uvodu v finale. Njihov trener Bojan Zajc se ob tej pripombi le cinično nasmehe, a Olimpija je bila v četrtek tako slaba, da sploh ni dosegla zadetka. Tivolski igralci so po tekmi iskali prazne izgovore v pomanjkanju sreče, ko je Mušič za podaljšek zgrešil prazen gol, Tavželj pa je poslal plošček v vratnico. Nihče ni spregovoril o tem, da je Olimpija resno zapretila šele v zadnji minuti, pred tem pa je bila njena igra nepovezana in polna napak. Ni naključje, da strelska suša moštva ob tako mlačnem pristopu zdaj traja že 84 minut. Tivolski kolektiv so zmotile tudi nekatere sodniške odločitve in celo delegiranje sodnikov za današnjo tekmo. Olimpija je z nekaj telefonskimi klici pritisnila na sodniško organizacijo, da tekme ne bi sodil po njenem mnenju sporni Miha Bajt, kar kaže na negotovost v ljubljanskih vrstah.

Vse to je zgolj voda na mlin jeseniškim hokejistom, ki so v četrtek nadigrali tekmeca in pokazali več želje po zmagi. Morda je bila v taktičnem smislu to celo najbolj disciplinirana predstava železarjev v tej sezoni, saj je znano, da v mednarodni ligi niso blesteli. Ne pozabimo, da so bili Jeseničani še nedavno v krizi rezultata in igre. V polfinalu INL so zelo hitro izpadli proti Lustenauu, v boju za finale državnega prvenstva pa bi jih kmalu presenetilo Celje. Osveženi po napornem ritmu tekem so proti Olimpiji tako kot pred letom dni znova začutili priložnost, zato njihove možnosti za ubranitev državne lovorike niso več tako majhne kot pred začetkom serije. Glede na dosedanji potek finala bi državnega prvaka lahko odločila igra v obrambi. Ljubljanski vratar Olivier Roy je zanesljiv kot vedno, vendar nima tolikšne pomoči soigralcev kot mladi jeseniški vratar Žan Us. Na tivolskih tribunah se danes morda obeta rekorden obisk v finalni seriji, ki po kakovosti še ni zadovoljila zahtevnejših ljubiteljev hokejske igre.

Poškodbe kratijo spanec Zupančiču

Tekme za domačo krono z zanimanjem spremlja tudi reprezentančni selektor Nik Zupančič, ki bo danes dopoldne na Jesenicah začel uradne priprave pred svetovnim prvenstvom skupine B na Poljskem. Turnir v Katovicah med 23. in 29. aprilom bo za Zupančiča prvi resnejši preizkus na slovenski klopi, potem ko je bil v zadnjih petih letih v vlogi pomočnika nekdanjega selektorja Matjaža Kopitarja. Zupančič bo danes v Podmežakli zbral 23 igralcev, končni seznam potnikov za Katovice pa bo določil naknadno po koncu ligaških nastopov nekaterih vidnih reprezentantov. Ob treh vratarjih bo na turnir drugega razreda povabil sedem branilcev in trinajst napadalcev.

Že zdaj je jasno, da bo Slovenija na Poljskem nastopila močno zdesetkana. V minulih letih nikdar ni imela toliko težav s poškodovanimi hokejisti kot tokrat, ko bodo na pomembnem turnirju za vnovičen vstop med elito zagotovo manjkali vsaj Jan Muršak, Rok Pajič, Boštjan Goličič, Nik Pem in brata Rodman, medtem ko bosta Žiga Pavlin in Miha Štebih šele sredi prvenstva sklenila klubsko sezono na Češkem. Nik Zupančič zaradi dolge vrste poškodb nima mirnega spanca, a poudarja, da ne želi iskati izgovorov. »Poškodbe so sestavni del našega športa. Trdno bom stal za vsako odločitvijo. Zaupal bom vsakomur, ki bo nastopil v Katovicah,« pravi selektor Nik Zupančič.

Na prvenstvu bo največje breme padlo na dolgoletni udarni napad, ki ga sestavljajo Rok Tičar, Žiga Jeglič in Robert Sabolič. Zadnji še vedno uspešno tekmuje v končnici češkega prvenstva, medtem ko sta Tičar in Jeglič vse od konca februarja zunaj tekmovalnega pogona. Kot zanimivost omenimo, da bo Tičar v novi sezoni zamenjal delodajalca v ligi KHL, saj bo Slovaško zamenjal za odmevnejšo Rusijo. Na prvenstvo v Katovice očitno ne bo potoval vratar Luka Gračnar, ki v Salzburgu ne dobi priložnosti. Kot kaže, bosta prva aduta med vratnicama Robert Kristan in Gašper Krošelj, rezerva pa Andrej Hočevar. Med debitanti bo priložnost verjetno dočakal Nik Simšič, ki ga je selektor izpostavil na minulih dvotedenskih neuradnih pripravah v Kranju.

Povabljenci na današnji zbor reprezentance, vratarji (3): Kristan, Krošelj, Hočevar; branilci (8): Gregorc, Vidmar, Repe, Kranjc, Pretnar, Kovačevič, Milovanovič, M. Čepon; napadalci (12): Jeglič, Tičar, Urbas, Hebar, Kuralt, Ograjenšek, Pance, Verlič, Simšič, Jezovšek, J. Drozg, Leber.