Hokejisti Olimpije so na uvodni finalni tekmi državnega prvenstva prehodili tretjino poti do petnajste ljubljanske zvezdice v samostojni državi. Tivolski igralci so pred finalom napovedovali, da se bodo jeseniškega tekmeca v nasprotju z lansko sezono tokrat lotili resno. Obljubo so izpolnili in po boljši igri pričakovano zmagali s 3:1.

Na tribuni VIP zmanjkalo sedežev

Ko se je tekma že začela, je okoli tisoč navijačev še vedno čakalo pred dvorano v dolgi vrsti za vstopnice. Bilo je kar nekaj nejevolje, a v vodstvu Olimpije so se odločili, da bodo na tretji tekmi finala prihodnji ponedeljek vsem zamudnikom podarili brezplačen ogled uvodne tretjine. Očitno je obisk presenetil vse. Za natančen podatek, kdaj se je na tivolskih tribunah zbralo več kot dva tisoč ljudi, bi se bilo treba zakopati v stare zapisnike. Za razliko od tekem v EBEL je na tribuni VIP zmanjkalo udobnih sedežev za vse goste, tudi prostori za novinarje so bili znova zapolnjeni do zadnjega kotička. Verjetno je bila to sploh prva tekma, ko bo predsednik Olimpije Marko Popovič (kmalu bo dve leti od njegovega imenovanja na čelo kluba) lahko sešteval dobiček od prodaje vstopnic, saj je ravno prejšnji teden javnosti razkril številke o mizernem tivolskem obisku v mednarodnem tekmovanju EBEL.

Ljubljančani očitno še niso pozabili lanske zaušnice, ko so tudi zaradi nevzdržnih razmer v klubu izgubili finale, saj je bil njihov današnji pristop bistveno drugačen. Olimpija je bila za razred močnejša in železarje od prve minute stisnila pred vrata Žana Usa. Vse bolj je jasno, da Jesenice proti tako resni in zavzeti Olimpiji nimajo pravih možnosti, kar se je pokazalo že decembra lani v finalu pokala (4:0). Tudi danes so tivolski hokejisti potrdili vse prednosti, ki jih prinaša nastopanje v EBEL, čeprav so v tem tekmovanju obsojeni na životarjenje in dno lestvice.

Olimpija je nastopila čvrsto in osredotočeno na dosego cilja. Njeni igralci so sodelovali ob pokrivanju tekmecev in bili bolj igrivi. Po dveh tretjinah so vodili z neulovljivih 3:0, ko je s podajo za drugi gol in tretjim zadetkom izstopal Jure Sotlar. Vratar Olivier Roy ni imel veliko dela, saj je bilo razmerje v strelih močno na strani Olimpije – 30:13. Jesenice so se prebudile šele v zadnjih dvajsetih minutah, ko so Ljubljančani le še varovali visoko prednost. Kapetan Miha Brus je dosegel častni gol, navkljub več poskusom državnih prvakov na domača vrata pa uvodna zmaga Olimpije ni bila nikdar pod vprašajem.

Bo finala konec po treh tekmah?

Ljubljančani imajo po prvi zmagi v finalu psihološko prednost. Če bodo tudi na četrtkovi tekmi številka dve na Jesenicah ponovili tivolsko predstavo, bi bilo finalne serije lahko konec že v tednu dni. »Predvsem v prvi in drugi tretjini sem od Olimpije videl tisto, kar sem pričakoval. V zadnjih dvajsetih minutah se nismo pomaknili v obrambo, ampak so Jeseničani ob visokem zaostanku veliko tvegali in krenili v napad. Mi bi morali že prej dati kakšen gol več, saj smo dominirali. Tokrat smo v finalu zelo motivirani. V četrtek gremo na Jesenice po zmago. V Podmežakli je vedno najslajše slaviti,« je komentiral trener Olimpije Bojan Zajc.

Jeseničani so po tekmi poudarili, da v finalu še niso rekli zadnje besede. Njihov trener Dejan Varl optimizem gradi na zadnjih dvajsetih minutah igre, toda veliko vprašanje je, ali bo to zadostovalo za kakšno zmago, kaj šele za ubranitev državnega naslova. »Začeli smo slabo. Premalo smo sodelovali in bili v krču. Preveč je bilo individualnih napak. Ko nam je šlo za nohte, smo pokazali, da znamo igrati, vendar bo treba priložnosti izkoristiti. Olimpija se je finala lotila resno, saj vsi vemo, kaj se jim je zgodilo lani. Kdor je pričakoval ležerno Olimpijo, je razmišljal podcenjevalno. Mi moramo pred četrtkom spočiti glave. Vsaka tekma je lahko za biti ali ne biti, vendar mi se s tem ne obremenjujemo. Naša prednost bo polna dvorana,« je povedal .