Barcelona je imela jasno namero, da po Realovi zaušnici na sobotnem el clasicu, ko je doživela prvi poraz po 39 tekmah, popravi vtis in si proti drugi madridski ekipi česa podobnega ne privošči. Toda prvi polčas ni nakazoval v smer, da se bo to zgodilo, saj so Katalonci ob pričakovani terenski premoči jalovo napadali obrambni zid Atletica, za nameček pa so gostom dovolili, da celo povedejo in na odmor odidejo z golom prednosti. Fernando Torres je bil tisti, ki je zadel v 25. minuti in Camp Nou zavil v tišino. A Španec je kmalu zatem vrnil optimizem na obraze domačih navijačev in igralcev, ko je v razmiku nekaj minut prejel dva rumena kartona, drugega precej strogo (in glede na posledice neprimerno) dosojenega, ter moral predčasno pod prho, svoje soigralce pa je na morda najtežji tekmi sezone pustil na cedilu, da so se morali preostalih skoraj 60 minut braniti in boriti brez njega.

V drugem polčasu je Barcelona v nameri po rezultatskem preobratu še bolj odločno pritisnila proti vratom Atletica in po več minut skupaj držala vse gostujoče igralce zgoščene v njihovem kazenskem prostoru. Kljub bunkerju Atletica so domači redno uspeli prihajati do priložnosti, a je bila gostujoča mreža zanje še nekaj časa zakleta. Že v prvih desetih minutah drugega dela igre so gledalci na Camp Nouu namreč večkrat razočarano vzdihovali in se držali za glavo, ko so domači zapravljali priložnosti. Najprej je Messi s škarjicami meril nekaj centimetrov mimo vrat, nato je Neymar zadel prečko, sledil je še strel Brazilca z glavo, ki ga je Jan Oblak brez težav ukrotil, slovenski vratar pa je bil na pravem mestu tudi ob močnem strelu Messija z roba kazenskega prostora.

Tudi v 61. minuti je po nevarnem strelu Neymarja s šestnajstih metrov žoga za las zletela mimo Oblakovih vrat in številčno oslabljeni Atletico je še vedno držal v rokah sanjski rezultat, je pa bila to napoved, da mora takšna premoč Barcelone prej ali slej obroditi sadove. In že minuto kasneje je Oblak le klonil, ko je bil po podaji Jordija Albe pred vrata na pravem mestu Luis Suarez, ki je le podstavil nogo in žogo preusmeril v gol. Izenačenje je dalo novih moči Kataloncem, ki so nadaljevali z ofenzivo in v 74. minuti so z drugim golom Suareza prišli do želenega vodstva, ko je žoga po srečnem odboju prišla do Danija Alvesa, ta pa jo je poslal v sredino kazenskega prostora točno na glavo Urugvajca, ki je dobro meril in Oblak je bil ponovno nemočen.

V zaključku nervoznega srečanja s precej grobimi prekrški in kar 12 kartoni (predvsem na strani Atletica) je Barcelona lovila tretji zadetek, ki bi jo precej bolj približal polfinalu, a se mreža gostov ni več zatresla, tako da ta par ostaja odprt in bo o polfinalistu odločalo verjetno še precej živahnih 90 minut na stadionu Vicente Calderon v Madridu.

(Foto: Reuters)

V taboru Atletica niso skrivali nezadovoljstva nad sojenjem

Po tekmi se je v središču pozornosti znašel nemški sodnik Felix Brych, ki je sicer imel zelo težko delo, a ga je opravil vse prej kot dobro. Ne le zato, ker je (pre)hitro segel po drugem rumenem in posledično rdečem kartonu ob nekoliko grobem prekršku Torresa na sredini igrišča, ki pa ni prav dosti vplival na igro, temveč predvsem ker je podobno »pozabil« storiti pri nešportnih vložkih kasnejšega junaka tekme Suareza. Urugvajec je v prvem polčasu brcnil branilca Atletica Juanfrana, v drugem pa je ob prerivanju v kazenskem prostoru še fizično obračunal s Filipejem Luisom. Za oba prekrška bi lahko dobil tudi direktni rdeči karton, a jo je odnesel le z rumenim pri drugem, kar je glede na njegova kasnejša zadetka odločilno vplivalo na razplet srečanja, česar so se po koncu dobro zavedali tudi v taboru gostov, kjer niso skrivali slabe volje zaradi glavnega delivca pravice.

»Pri Suarezu sta bila sporna več kot dva dogodka, za katera bi lahko bil kaznovan. Toda dobro, recimo, da sta bila le dva. Več od tega pa ne morem povedati. To je podobno kot lani z Ardo Turanom na Bernabeuu (v četrtfinalu je bil izključen proti Realu, op. p.), sodniki so pač tako odločili, kaj si o tem mislim, pa ne bom povedal, saj zdaj močno premislim, preden kaj rečem o sojenju,« je bil med vrsticami jasen Diego Simeone. Filipe Luis je izključitev Torresa označil za povsem nepošteno in se ob tem spraševal: »Jaz sem bil januarja proti Barceloni izključen in kasneje močno kritiziran zaradi prekrška nad Messijem, kaj pa morajo storiti oni, da dobijo rdeč karton? Suarezovo ravnanje je bilo prav tako agresivno in za izključitev. Mene so upravičeno kritizirali, a tudi to, kar je storil on, bi moralo biti kaznovano.«

Tudi Torres, ki se je v prvem polčasu v nekaj minutah iz junaka prelevil v bedaka, ni skrival jeze nad sinočnjo predstavo Brycha: »Sramota je, da se Uefa bolj ukvarja s tem, kakšne drese moramo nositi, kot da bi delegirala sodnika, ki bi bil dorasel četrtfinalu lige prvakov.« Španec je sicer prevzel odgovornost za poraz na svoja ramena, pred povratnik srečanjem pa še ni obupal. »To je bil eden najslabših večerov v mojem nogometnem življenju. Sem zelo razočaran, da sem pustil svojo ekipo zgolj z desetimi igralci. Zato se čutim tudi odgovornega za poraz. Prepričan sem, da bi bilo povsem drugače, če bi igrali z vsemi enajstimi igralci. A kljub vsemu sem ponosen, da sem del te ekipe, rezultat pa sploh ni tako slab. Na Calderonu je še vse mogoče,« je dodal Torres.

Enrique: Na kartone vsak gleda iz svoje perspektive

Strateg Barcelone Luis Enrique se ni preveč spuščal v oceno sodniškega dela: »Mislim, da debata o tem ni potrebna. Torres je bil malce preveč naiven, ko je prejel drugi rumeni karton. A s kartoni je tako, da vsi gledajo iz svoje perspektive in na svojo korist. Oni mislijo, da bi morali biti nekateri naši rumeni kartoni rdeči, mi pa mislimo enako za njihove. Vsi pri Barceloni smo videli dva nedvoumna rumena kartona za Torresa, pri Atleticu pa niso. To je povsem normalno v takšnih situacijah, sodnik pa je tisti, ki odloči.« Kljub slabšemu prvemu polčasu je bil Enrique s tekmo na koncu zadovoljen, želel bi si le kakšnega gola svoje ekipe več: »Videl sem izenačeno temo v prvem polčasu, v katerem smo bili premalo natančni. V določenih situacijah smo imeli težave, ki jih ponavadi nimamo. Atletico je igral zelo dobro, kar mi je bilo všeč. Se je pa tekma opazno spremenila po izključitvi Torresa. Oni so vedeli, da je rezultat 1:0 za njih odličen, mi pa smo zato morali v drugem polčasu odigrati na vse ali nič. Škoda, da na koncu nismo dosegli še kakšnega gola več.«

Bayernov sanjski začetek napovedoval višjo zmago

Na drugi tekmi v Münchnu ni bilo dvoma o tem, da je v vlogi velikega favorita Bayern, pa čeprav je trener Bavarcev Pep Guardiola dan prej poskušal novinarje prepričati, da ni tako. In nemški prvaki so v skladu s pričakovanji odločno krenili v napad ter se že v drugi minuti veselili zadetka, po predložku Juana Bernata je z glavo zadel Arturo Vidal. Sanjski začetek je morda napovedoval, da bo to večer Bavarcev in da si lahko obetajo visoko zmago, toda Portugalcev hitro prejeti zadetek ni zmedel in so v nadaljevanju prikazali dobro obrambno predstavo in uspešno odbijali napade domačih, ki premoči niso znali kronati še s kakšnim zadetkom. Gol Vidala se je na koncu izkazal za edinega na tekmi in zato tudi ta četrtfinalni par nikakor še ni odločen, je pa Bayern zaradi nedotaknjene lastne mreže na prvem srečanju v zelo dobrem položaju pred povratno tekmo.

»To je bila zelo težka tekma, z našo igro pa sem zadovoljen. Predvsem Ribery je odigral izjemno dobro. Tudi Benfica zagotovo premore precej kvalitete. V zadnjih dneh sem si ogledal številne njihove tekme in se prepričal, da gre za resnično močno ekipo, zato sem zadovoljen z našo zmago z 1:0. Če bo ta rezultat na koncu zadoščal za napredovanje, bo precej odvisno od naše predstave v Lizboni, kamor se bomo odpravili z namenom zmagati. Ko si enkrat v četrtfinalu lige prvakov, je dvoboj vedno odločen šele na povratni tekmi,« je po minimalni zmagi svojih varovancev povedal Guardiola.

Zadovoljen je bil tudi vratar Bayerna Manuel Neuer, ki tokrat sicer ni imel ravno veliko dela, je pa enkrat odlično posredoval pri nevarnem poskusu Benficinega najboljšega strelca Jonasa. »Bilo je podobno kot prejšnji konec tedna v Frankfurtu, imeli smo le nekaj dobrih priložnosti. Benficina obrambna vrsta s štirimi branilci deluje zelo dobro in tudi tokrat je bila na visokem nivoju. Ni nam uspelo doseči drugega gola, a včasih moraš biti zadovoljen tudi z zmago z 1:0,« meni Neuer.

Kljub porazu brez doseženega gola strateg Benfice Rui Vitoria ni bil preveč razočaran. Obljublja, da bo Benfica Bayernu grenila življenje vse do zadnjih minut povratne tekme: »Danes sem ponosen trener. Upam, da bodo tudi ljudje na našem stadionu tako glasni, kot so bili tokrat navijači Bayerna. Zagotavljam, da bomo povsem do konca povratnega srečanja v igri za napredovanje. Nadejamo se, da bomo takrat dosegli tudi kakšen gol. Čeprav bomo brez Jonasa, bomo imeli še vedno zelo dostojno zasedbo, ki se lahko kosa z Bayernom.«

Danes sta na sporedu še prvi tekmi preostalih dveh četrtfinalnih parov, PSG bo gostil Manchester City, Wolfsburg pa Real Madrid.