Pisalo se je leto 2009. Stadion Stamford Bridge v Londonu je že slavil vstop Chelseaja v veliki finale lige prvakov. Barcelona pod vodstvom Josepa Guardiole je bila z igralcem manj v izgubljenem položaju, a je Andres Iniesta zadel v 93. minuti in v dramatični končnici rešil Katalonce, ki so kasneje postali evropski prvaki. V sredo zvečer se je v podobnem breznu znašel Bayern. Proti Juventusu je lovil dva gola zaostanka in trenutek odrešitve dočakal šele v 91. minuti. Guardioli, mojstru veličastnih podvigov, se je znova posrečilo.

Trener Juventusa Massimiliano Allegri je Guardiolo na povratni tekmi osmine finala lige prvakov v Münchnu več kot eno uro držal v šahu. Šele menjave so poživile igro Bayerna, da mu je uspelo prebiti trden italijanski bunker. Thomas Müller je Bavarce popeljal v podaljšek, kjer je tehtnico s tretjim golom prevesil katalonski sin Thiago Alcantara, ki velja za enega najbolj cenjenih nogometašev v očeh rojaka Guardiole. Trener Bayerna se je v preteklosti naposlušal očitkov, da je v München tudi zaradi neprestanih poškodb Alcantare pripeljal mačka v žaklju, toda nogomet včasih postreže s silno nenavadnimi zgodbami. V zadnjem primeru je serijskim nemškim prvakom ravno katalonska naveza podaljšala sanje po osvojitvi najprestižnejšega evropskega pokala, ki je še edina neosvojena lovorika Guardiole v triletnem mandatu na klopi Bayerna.

Ne gre pozabiti, da je imel Guardiola v osmini finala najtežje delo, saj je Bayern igral proti serijskemu italijanskemu prvaku in zadnjemu finalistu lige prvakov. »Juventus je izredno močan tekmec. V nogometu lahko v prvem polčasu igraš zelo slabo, v drugem pa vse postaviš na glavo. Če bi prejeli tretji gol, bi bilo vsega konec. Ponosen sem na način, kako se je moštvo vrnilo v igro,« je povedal Josep Guardiola, ki se je zanašal tudi na tradicionalno nemško nepopustljivost do zadnjega sodnikovega žvižga.

Že danes opoldne bodo v Nyonu opravili žreb četrtfinala. Med osmerico najboljših so se poleg Bayerna uvrstili še PSG, Benfica, Real Madrid, Wolfsburg, Manchester City, Atletico Madrid in Barcelona. Katalonci so v močnem naletu, saj so v sredo zvečer proti Arsenalu zabeležili že 38. tekmo v seriji brez poraza. Trener Luis Enrique je z deseto zaporedno zmago v ligi prvakov na domačih tleh popravil rekord kluba. Barcelona je v tem tekmovanju nesporni osrednji favorit za končno zmago, s čimer bi kot prva ekipa ubranila evropski naslov.

»V četrtfinalu si za nasprotnika ne želim le Barcelone. Ker se to ne more zgoditi, sem pomirjen,« pravi Luis Enrique, ki je na klopi Barce v izločilnih tekmah lige prvakov in kraljevega pokala vsakega nasprotnika premagal vsaj z dvema zadetkoma razlike. Katalonci so se med drugim devetič zapored uvrstili med osmerico najboljših evropskih moštev, kar doslej ni uspelo še nikomur. Neustavljiv je napadalni trojček Messi-Suarez-Neymar, ki je v tej sezoni v vseh tekmovanjih zabil že 106 golov. Trener Arsenala Arsene Wenger je za omenjeno trojico rekel, da so »vsakdanje življenje spremenili v umetnost«.