Medtem ko je bil skupni zmagovalec svetovnega pokala v alpskem smučanju pri moških v podobi Marcela Hirscherja predvidljiv, je bilo večje presenečenje na ženski strani. Ko je Tina Maze oznanila, da prekinja športno pot, sta bili glavni kandidatki za veliki kristalni globus Anna Fenninger in Lindsey Vonn. Ko se je pred sezono poškodovala Avstrijka, je bil govor le še o Američanki. Sprva je kazalo, da bo imela največjo tekmico v rojakinji Mikaeli Shiffrin. Po poškodbi slednje se je razvnel boj med Lindsey Vonn in Laro Gut, ki je potrpežljivo zbirala točke. Ko pa se je poškodovala še slednja, je Lara Gut mirno speljala posel in prejela veliki kristalni globus.

Rumenemu tisku ni dolgčas

Medtem ko v teniškem svetu potekajo vroče debate, ali so zaslužki na moški in ženski strani upravičeno enakomerno razdeljeni, podobnih debat v alpskem smučanju še ni bilo. Sicer so višine zaslužkov v tenisu in alpskem smučanju neprimerljive, vseeno pa je alpsko smučanje šport, v katerem se razdeli največ denarja izmed panog nacionalnih smučarskih zvez. Popularnost žensk vsaj v zadnjem desetletju v povprečju presega moške. O tem se je mogoče prepričati tudi v Švici, kjer je Lara Gut bolj popularna kot vsi moški reprezentanti skupaj, ki sicer dosegajo zavidljive uspehe. V prid Lare Gut govorijo številke sledilcev na družbenih omrežjih, gledanosti televizije v času njenih nastopov ter podatki o branosti tiskanih časopisnih izdaj.

Sleherni posameznik, ki je imel kakršen koli opravek z junakinjo alpske smučarske sezone 2015/16, ve, da je Lara Gut nepredvidljiva. Je muhasta in trmasta, v preteklosti pa je imela številne afere. Laro Gut predvsem švicarski rumeni tisk spremlja na vsakem koraku. In ni mu dolgčas.

Švicarka iz Ticina ima za seboj pestro preteklost. Težko si je predstavljati, da še ni stara niti četrt stoletja. Rodila se je 27. aprila 1991, torej dober mesec pred slovensko samostojnostjo. S 17 leti je v St. Moritzu dosegla svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, potem ko je bila kot najmlajša v zgodovini v hitrih disciplinah najhitrejša v superveleslalomu. Deset mesecev prej, 2. februarja 2008, pa se je v St. Moritzu prvič uvrstila na zmagovalne stopničke. Na omenjeni tekmi je slovensko alpsko smučanje po zaslugi Tine Maze doseglo prvo žensko smukaško zmago.

Kline nepričakovano na vrhu

Sezona 2015/16 je imela poleg obeh zmagovalcev svetovnega pokala še nekaj novih junakov. Takšnih, o katerih je govoril ves svet (Henrik Kristoffersen, Peter Fill, Aleksandr Aamodt Kilde, Eva Maria Brem, Petra Vrhova...), in takšnih, ki so bili junaki predvsem v domačem okolju. Teh je imela Slovenija kar nekaj. Boštjan Kline se je med Slovenci nepričakovano izstrelil na vrh po številu doseženih točk svetovnega pokala v eni sezoni. Njegovih dveh uvrstitev na zmagovalni oder ni pričakoval nihče. Kot tudi ne dveh drugih veleslalomskih mest Ane Drev. Objavljena tabela kaže, da je za slovenskimi alpskimi smučarkami brez točk Tine Maze najuspešnejša sezona po zbiru točk svetovnega pokala v desetih letih. Ob tem, da so številni slovenski alpski smučarji v vzponu.

Obetata se pestra slovenska pomlad in poletje, kako na strokovnem in finančnem nivoju v predolimpijski sezoni nadgraditi znanje številnih obetavnih slovenskih alpskih smučarjev.