Iittala je v svetu znana po svojih brezčasnih kolekcijah in funkcionalnih izdelkih za opremo interjerja, ki jih že desetletja ustvarja z vrsto uglednih in svetovno priznanih oblikovalcev. Ti so zasnovali takšne trajnostne izdelke, da jih je mogoče uporabljati in v njih uživati vsak dan. Natečaj sovpada z letošnjim praznovanjem 80. obletnice kolekcije vaz Alvarja Aalta, s katerimi je Iittala zaslovela po vsem svetu.

Izjemen odziv študentov in dijakov

Predstavitev natečaja je potekala v Plečnikovi predavalnici, na kateri so predstavniki gostujoče fakultete, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Fakultete za dizajn in Srednje šole za oblikovanje in fotografijo ter predstavniki podjetja predstavili svoje programe ter pravila natečaja, ki bo potekal v več fazah vse do letošnjega septembra. Izjemen odziv študentov in dijakov, ki so do kotička napolnili Plečnikovo predavalnico, je presenetil tudi organizatorje, ki se že nadejajo odličnih oblikovnih rešitev mladih slovenskih oblikovalcev.

Umestitev izdelkov v staro Ljubljano

Z natečajem bodo mladi načrtovalci prostora dobili priložnost spoznavati skandinavski dizajn, svetovno znan po unikatnih in minimalistično oblikovanih izdelkih, ki ga bodo s svojimi kreativnimi idejami sami čim bolj funkcionalno umestili v sedem raznolikih ambientov v stari Ljubljani. Študentje in dijaki bodo vanje po lastnem izboru umestili izdelke Iittala in tako na svojstven način poudarili njihovo večfunkcionalnost. V projekt je vključenih sedem lokacij v starem mestnem jedru: hotel Vander na Krojaški ulici, Kulkul, trgovina s konceptom Vale-Novak na Tavčarjevi in Slovenski cesti, Bistro Zvezda na Kongresnem trgu, okrepčevalnica Luda na Poljanski, Zlatarna Loboda na Nazorjevi, Moderna galerija na Windischerjevi ter Cvetličarna Galerija Lovšin na Prešernovi cesti.

Glasovanje javnosti v septembru

Študentje, ki se morajo na natečaj prijaviti do konca marca, lahko delajo individualno ali v skupinah po tri, rešitve pa morajo pripraviti in oddati v začetku julija. Med prejetimi bo do 29. avgusta strokovna komisija izbrala sedem finalistov, zadnjo besedo pri izboru zmagovalca pa bo imela slovenska javnost. V salonu id:doma bo namreč med obiskovalci od 5. do 20. septembra potekalo glasovanje, najboljši projekt pa bo znan 7. oktobra. Nagrada za zmagovalno skupino je ogled tovarne Iittala in Muzeja za dizajn na Finskem še v letošnjem letu.