Deveti izbor najboljših zaposlovalcev se je prevesil v zaključno fazo. Izborna komisija bo v prihodnjih dneh izmed 21 finalistov v vsaki velikostni skupini (mala, srednje velika in velika podjetja) izbrala najboljšega zaposlovalca. Lani so najvišja priznanja prejeli List, Plastika Skaza in Krka. Letošnji finalisti so vnesli v izbor kar nekaj vznemirjenja in izzivov, saj je med njimi kar nekaj že prepoznanih gazel in drugih hitro rastočih podjetij.

Še najmanj novosti je med finalisti v kategoriji mala podjetja (do 50 zaposlenih), kjer se bodo za naziv najboljši zaposlovalec potegovali Hair Beauty, Intera, Lotrič Meroslovje, Proevent, Trgotur, Tu-val in VIVO. Edini novinec med njimi je domžalsko družinsko podjetje Tu-val, ki ga vodi Uroš Oven.

Podjetje skrbi za trženje in distribucijo tehničnih proizvodov, ki so potrebni v kovinskopredelovalni industriji, elektroindustriji in strojegradnji. V podjetju, ki deluje od leta 1991, so lani ustvarili 3,24 milijona evrov, za letos pa napovedujejo 21-odstotno rast prihodkov.

Gazele povečujejo napetost

Med srednje velikimi podjetji prevladujejo gazele. Sedmerico namreč tvorijo Agito, Atlantic Trade, Cosylab, Klika, Četrta pot, Plinovodi in RLS merilna tehnika, ki si je lani nadela naziv zlata gazela. Cosylab in Klika v Zlati niti sodelujeta prvič, ocene zaposlenih (te pomenijo 80 odstotkov uvrstitve podjetja) pa so podjetji že prvo leto privedle med najboljše. »Razmišljaj pogumno, delaj resno, vedi se skromno in polno živi življenje,« je filozofija, ki jo živijo cosylabovci.

Cosylab, ki ga vodi dr. Mark Pleško, se je v 15 letih razvil v vodilno podjetje za izdelavo krmilnih sistemov jedrskih pospeševalnikov. Prednost dela v Cosylabu je v edinstvenih tehničnih izzivih, ki jih rešujejo za prestižne raziskovalne laboratorije z vsega sveta, kot so na primer Cern, univerza Stanford in Varian, ki je vodilni na svetu za radioterapijo za zdravljenje raka.

V Kliki, nominirani za gazelo osrednje Slovenije 2013, bodo letos zaposlovali že več kot 100 ljudi, razvijajo programsko opremo predvsem na področju športnih podatkov in digitalnih vsebin za naročnike z vsega sveta. Z letošnjim letom je na mesto direktorja Klike stopil Luka Ferlan, ki je zamenjal Gregorja Rebolja. Kadrovanje, ki ga vodi Simon Dudnjik, je za hitro rastoče podjetje, ki je še leta 2013 zaposlovalo manj kot 50 ljudi, svojevrsten izziv.

Najprej podpornik izbora, po sedmih letih njegov finalist

Med velikimi podjetji so »povratniki« Adria Mobil, Alpe Panon, McDonald's DL, Droga Kolinska in Lidl Slovenija. Slednji je prvi dve leti izbora v Zlati niti sodeloval kot podpornik, ocene zaposlenih pa so podjetje tokrat umestile med finaliste. Med finalisti je tudi trojica Arcont, Eurospin Eko in Gorenjska banka, ki v Zlati niti sodelujejo prvič.

Med vsako sedmerico bo najboljšega zaposlovalca izbrala izborna komisija, ki bo upoštevala poslovne rezultate podjetja, oceno zaposlenih ter intervju z vodstvom. Glas za svoje favorite lahko od danes naprej oddajo tudi bralci. Glasovnica bo objavljena tudi naslednjo soboto, uredništvo Zaposlitve&kariera pa jih zbira do 22. marca.

Izmenjava znanja na interaktivni konferenci

Kadroviki in vodstveni kader podjetij, ki sodelujejo v Zlati niti, pa tudi drugi zainteresirani strokovnjaki bodo tudi letos lahko okusili pomen mreženja in izmenjave znanja, ki je ena od pomembnih pridobitev Zlate niti. Na konferenci, ki se bo v četrtek, 24. marca, od 13. ure naprej odvijala v Lutkovnem gledališču na Odru pod zvezdami, bo predaval dr. Ian Sutherland iz IECD – Poslovne šole Bled. Sledile bodo delavnice dr. Sanele Banovič o premagovanju stresa oziroma psihofizičnem zdravju, Betke Šuhel Mikolič o javnem nastopanju, Lea Pisani bo govorila o govorici oblačil in modnih dodatkov, dopolnila pa jo bo stilistka Metka Albreht. Tudi letos so v okviru izbora najboljših zaposlovalcev zbirali zlate prakse. Prejeli so 15 prijav, najboljše tri pa se bodo predstavile tudi na interaktivni konferenci Zlata nit 2015, ki bo potekala pred večerno razglasitvijo najboljših. Lani je bila za zlato prakso izbrana praksa podjetja Eltec Petrol.