Med 82 podjetji, ki so se letos odločila sodelovati v Zlati niti, je znanih 21 finalistov – po sedem v vsaki velikostni skupini. V skupino mala podjetja sodijo tista, ki imajo do 50 zaposlenih, srednje velika podjetja zaposlujejo do 250 sodelavcev. Največ sprememb med finalisti je v skupini velika podjetja, ki zaposlujejo več kot 250 ljudi.

Med prijavljenimi podjetji, ki so se odločila za sodelovanje v že devetem izboru najboljših zaposlovalcev, je 10 velikih podjetij, srednje velikih je 34, malih pa 38. Prvič sodeluje kar 23 podjetij, kar je dobra četrtina sodelujočih. Vseh devet let kakovost odnosa med zaposlenimi in organizacijo preverja osem podjetij, med njimi so večinoma gazele.

Od Gornje Radgone do Kranja

Tako so se za sodelovanje v Dnevnikovem izboru najboljših zaposlovalcev prvič odločili v gornjeradgonskem Arcontu, ki zaposluje več kot 670 ljudi. Samo jeseni lani so v podjetju, katerega osnovna dejavnost je proizvodnja bivalnih enot, na novo zaposlili skoraj 80 ljudi.

Med novinci, ki so v kategoriji velika podjetja prišli med finaliste, sta tudi Eurospin Eko in Gorenjska banka. Trojica novincev se postavlja ob bok Adrii Mobil, najboljšemu zaposlovalcu Zlate niti 2011, Alpe-Panonu, ki sodeluje že osmič, Drogi Kolinski in Lidlu. Ta četverica je bila med finalisti že lani.

Na uvrstitev podjetja med sedem najboljših vpliva tehtano povprečje rezultatov iz vprašalnika med zaposlenimi (80 odstotkov skupne ocene) in uravnoteženih kazalnikov uspeha (20 odstotkov skupne ocene). Letos je v 82 podjetjih vprašalnik izpolnilo 6131 zaposlenih, ki so v povprečju kakovost odnosa med organizacijo in zaposlenim ocenili s 3,73 (najvišja ocena je 5, najnižja torej 1). Ocena zaposlenih v Zlati niti 2015 je nižja kot v Zlati niti 2014, ko je znašala že dokaj spodbudnih 3,81. Zakaj? Bila je občutno višja kot v Zlati niti 2013, ko so zaposleni v povprečju kakovost odnosa med zaposlenimi in organizacijo ocenili s 3,69.

Gazele zaostrujejo konkurenco

V skupini finalistov med podjetji, ki zaposlujejo med 51 in 250 ljudi, sta tokrat prvič sodelujoči v Zlati niti podjetji Cosylab, ki med drugim razvija sisteme za krmiljenje jedrskih pospeševalnikov, in Klika, ki je usmerjena v razvoj napredne programske opreme, v prvi vrsti na področju razvoja mobilnih aplikacij v raznovrstnih industrijah, kot so bančništvo, zavarovalništvo, turizem, telekomunikacije, založništvo, igralništvo in lokacijske storitve.

Podjetje, gazela, ki je bila nominirana za gazelo osrednje Slovenije leta 2013, se lahko pohvali, da je njihov direktor Gregor Pipan, ki se sicer operativno umika iz podjetja, nedavno prejel naziv mladi menedžer leta. Oba novinca sta hitro rastoča in predstavljata resno konkurenco gazelama RLS merilna tehnika, zlati gazeli 2015, in Četrti poti, ki je bila pred leti nominirana za gazelo Gorenjske.

Še najmanj sprememb v primerjavi z Zlato nitjo 2014 je med malimi podjetji. Med njimi je novinec podjetje TU-VAL, vrnilo pa se je podjetje VIVO catering, ki je bilo najboljši zaposlovalec kar tri leta zapored, v Zlati niti 2009, 2010 in 2011. V podjetju VIVO so v letu 2011 izvedli tudi enega prvih zaposlitvenih izzivov. V projektu so ob sodelovanju Zavoda RS za zaposlovanje dali priložnost za zaposlitev enemu mlademu brezposelnemu, štirim pa so zagotovili usposabljanje na delovnem mestu.

Prihodnjo soboto prva peterica

Vseh 21 finalistov se bo predstavilo tudi v rubriki Zaposlitve&kariera. Predstavitev prvih petih finalistov bo naslednjo soboto, 13. februarja, ko se bodo po abecedi predstavila tri velika podjetja, Adria Mobil, Alpe-Panon in Arcont, ter dve srednje veliki podjetji, Agito in Atlantic Trade.

Z vodstvom vseh finalistov bo raziskovalna ekipa izvedla intervjuje o voditeljstvu, končno odločitev, kdo od sedmerice v vsaki velikostni kategoriji je najboljši zaposlovalec, pa prinese razprava izborne komisije. Najboljše zaposlovalce bodo razglasili 24. marca, ko bodo objavili tudi zmagovalce razpisa Zlata praksa, ki jih zbirajo do 29. februarja na www.dnevnik.si/zlatanit.