V zadnjem času je imela ruska teniška zvezdnica veliko težav s poškodbami, zato je večina pričakovala, da bo na ponedeljkovi tiskovni konferenci v Los Angelesu oznanila konec športne kariere. A je presenetila z novico, da je na OP Avstralije padla na dopinškem testu. »Naredila sem ogromno napako. Razočarala sem svoje oboževalce, pa tudi šport sam. Tenis, ki ga imam najraje, igram že od četrtega leta dalje,« se je opravičila Marija Šarapova. »Vem, da bodo sledile posledice, a kariere nočem končati na takšen način. Upam, da mi bodo dali še eno priložnost za tekmovanje v tem športu,« je dodala.

Šarapova je bila na OP Avstralije pozitivna na meldonium, ki se uporablja tudi za zdravljenje diabetesa in nizke ravni magnezija. »Zdravilo jemljem že od leta 2006, ko sem se borila z različnimi zdravstvenimi težavami,« je razložila. »Velikokrat sem bila bolna, stopnja magnezija je bila prenizka, v družini imamo zgodovino sladkorne bolezni. To je bilo le eno od več zdravil, ki sem jih takrat dobila,« je zaključila 28-letna Rusinja.

Meldonium je zdravilo, ki ga je Wada vzela pod drobnogled po razkritju, da bi lahko zaradi stimulativnega učinka na krvni obtok in s tem hitrejšo prekrvavitev telesa pomagal pri hitrejši regeneraciji športnikov. Od 1. januarja je zato omenjena snov na prepovedanem seznamu v športu nedovoljenih snovi, Šarapova in njena ekipa pa so to očitno spregledali.

(Foto: USA TODAY Sports / Reuters)

Mediji o enoletnem suspenzu, predsednik ruske zveze o igranju v Riu

O kazni ruske tekmovalke, petkratne zmagovalke turnirjev grand slam, bo teniška antidopinška komisija odločala v prihodnjih tednih, po navedbah nekaterih tujih medijev pa ji grozi vsaj enoletna prepoved igranja. Začasen suspenz Šarapovi začne teči 12. marca.

Kljub pozitivnemu dopinškemu testu in začasnemu suspenzu pa predsednik ruske teniške zveze Šamil Tarpiščev ne vidi ovir, da bi Šarapova poleti zaigrala na olimpijskih igrah v Riu. »Mislim, da je vse skupaj en velik nesmisel. Športniki zgolj uživajo zdravila, ki jim jih predlagajo fizioterapevti in predpišejo zdravniki. Mislim, da bo Šarapova kljub temu lahko igrala na olimpijskih igrah, a vseeno počakajmo, da vidimo, kako se bodo stvari odvile,« je izjavil za rusko tiskovno agencijo Tass.

Nike začasno prekinil pokroviteljstvo, TAG Heuer se je umaknil

Včerajšnje priznanje pa ima za Rusinjo že prve posledice tudi po finančni plati. Eden njenih največjih pokroviteljev Nike je namreč začasno prekinil poslovno sodelovanje s Šarapovo, ki sta ga leta 2010 sklenila za dobo osmih let, ameriški proizvajalec športne opreme pa bi v tem času teniški zvezdnici izplačal 70 milijonov dolarjev.

Rusinja bo ostala tudi brez milijonov švicarskega proizvajalca luksuznih ur TAG Heuer, s katerim je imela dogovor o pokroviteljstvu do konca leta 2015, ravno v tem času pa so potekala pogajanja o novi sponzorski pogodbi, ki pa so sedaj padla v vodo. »Bili smo v fazi pogajanj glede podaljšanja sodelovanja, glede na trenutno situacijo pa smo pogajanja prekinili in se odločili, da sodelovanja ne podaljšamo,« so v sporočilu za javnost zapisali pri TAG Heuerju.

Kljub temu pa se za finančno stanje Rusinje ni bati, saj je že 11 let zapored najbolje plačana športnica na svetu. Zgolj v lanskem letu je zaslužila več kot 27 milijonov evrov.

Različni odzivi na priznanje

Priznanje in poskus opravičila za nevednost Šarapove sta v teniškem svetu naletela na različne odzive, od podpore pa do konkretnih napadov nekdanjih zvezdnic. Devetkratna zmagovalka Wimbledona Martina Navratilova je z Rusinjo sočustvovala in na twitterju zapisala, da upa, da se bo vse skupaj rešilo v prid igralke, saj je po njenem mnenju prepovedana zdravila res jemala nevede in gre zato zgolj za nenamerno napako.

Precej drugače pa se je odzvala druga nekdanja teniška številka 1 na svetu Jennifer Capriati, ki ni pokazala nobenega sočustvovanja. »Sem zelo jezna in razočarana. Jaz sem zaradi zdravstvenih težav morala predčasno končati kariero, ne glede na vse pa se nikoli nisem odločila za goljufanje in pomoč z nedovoljenimi sredstvi. Preprosto sem se morala predati in trpeti. Naj vas še vprašam, če bi to zdravilo tudi meni pomagalo priti nazaj, bi bilo to vsem sprejemljivo?« je zapisala na twitterju, kjer jo je nato doletel precejšen odziv ogorčenih privržencev Šarapove. Na to se je Capriatijeva odzvala z besedami: »Kako me lahko zgolj zato, ker sem strastna in zaščitniška glede svojega športa, označite kot sovražno nastrojeno? Mislim, da pri 39 letih ne rabim ničesar komurkoli dokazovati, saj sem bila med drugim že pri 13 letih izbrana, da nosim štafeto ameriškega tenisa.«

»Ljudje mislijo, da sem zdaj zaradi tega doživela izbruh jeze, a ni tako. Moje mnenje o tem je zelo močno zgolj zato, ker sem sama izgubila tisto, kar sem v življenju imela najraje, ravno zaradi poškodbe in ob bolečinah. Zelo težko je prenehati ko si na vrhu, kot se je zgodilo meni,« je še dodala.

Nekdanji trener Andyja Murrayja Brad Gilbert je za nastalo škodo okrivil ekipo Šarapove: »Še vedno sem šokiran nad dejstvom, da nihče v njeni ekipi ni pregledal novega spiska prepovedanih snovi, ki ga je izdala Wada. Igralci so seveda prav tako odgovorni, a to meče veliko temno senco predvsem na njeno ekipo.«

Nad načinom, kako se je Šarapova spoprijela s spoznanjem, da je bila pozitivna na dopinškem testu, je bil navdušen nekdanji ameriški teniški igralec James Blake, ki je na twitterju zapisal: »Uau. Zelo prefinjeno od Šarapove, da je sklicala novinarsko konferenco in priznala napako. Vsekakor pa se strinjam, da se morajo športniki dobro zavedati, kakšna sredstva uživajo.« Podobnega mnenja je tudi še en ameriški teniški igralec Ryan Harrison: »Marija je to res dobro izpeljala. Mislim, da gre res zgolj za nenamerno napako velike šampionke.«

Bi jo Šarapova v atletiki huje odnesla?

Manj sočustvovanja pa je Šarapova očitno deležna v atletskih krogih, kjer se v zadnjem času precej ubadajo z dopingom, prednjačijo pa prav prekrški ruskih atletov. Britanska sedmerobojka Kelly Sotherton, bronasta z olimpijskih iger v Atenah, je namignila, da je Šarapova zaradi zvezdniškega statusa deležna posebne obravnave, prednost pa ima tudi v tem, da se ukvarja s tenisom in ne z atletiko ali denimo kolesarstvom. »Zelo sem prepričana, da če bi šlo za atleta, bi ga zdaj obravnavali precej bolj surovo kot Šarapovo. A je, kar je. Lahko pa za nastalo situacijo krivi zgolj sebe, zato sem vesela, da je to tudi povedala.«

Še bolj direktna pa je bila britanska tekačica na 400 metrov Katherine Merry, prav tako bronasta z olimpijskih iger, ki je bila na twitterju kratka in jedrnata: »Naj vam povem, da sem že sita poslušanja o tem, kako športniki jemljejo zdravila za bolezni ali težave, ki jih sploh nimajo. To je preprosto narobe. Lahko noč.«