Zaradi dolgih nog in svetlih las so jo takoj primerjali z Ano Kurnikovo, toda Mariji Šarapovi je v tenisu uspelo bistveno več kot samo dobra prodaja svoje zunanje podobe. Postala je ena najboljših igralk na svetu, zasedla prvo mesto na lestvici WTA in v soboto osvojila svoj peti naslov velike četverice. Drugič je slavila v Roland Garrosu (s 6:4, 6:7 (5), 6:4 je ugnala Simono Halep), na teniški sceni pa je dovolj dolgo, da o Ani Kurnikovi nihče več ne razmišlja. »Ana je Ana, jaz sem jaz. Nikoli ni bila moja vzornica in verjetno ste pozabili še na nekaj – Ana ni osvojila niti enega turnirja WTA, pa tudi dokaj zgodaj je končala svojo teniško kariero,« je davno pred leti dejala Marija Šarapova.

Družina bežala od Černobila

Svojo odločnost je pokazala zelo zgodaj. Natančneje leta 2003, ko je bila stara 16 let in se je v Parizu prvič prebila v glavni žreb turnirja za grand slam. »Nisem takšne vrste človek, da bi mi pritiski prišli do živega. Delam, kar hočem. Nihče me ne more v nič prisiliti, zato čutim, da je moja prihodnost pod nadzorom,« je povedala Šarapova, ki je zelo vraževerna. Nikdar namreč ne stopi (razen med igro) na katero koli črto na igrišču, v Avstraliji pa ima največ problemov, saj se na daleč izogiba napisu Melbourne na modri podlagi. Ko gre ob prekinitvi k svoji klopi, nikdar niti ne stopi v servisni del igrišča. Prepričana je tudi, da jo vsak pogled v zadnjo steno ali v tla varuje pred porazom.

Eden od njenih vzdevkov je »sibirska kraljica«, toda s Sibirijo razen rojstva nima veliko skupnega. Njena družina prihaja iz Gomela, ki je zdaj del Belorusije, a ker je mesto Gomel blizu Černobila, so se po katastrofi v jedrski elektrarni v družini odločili za selitev. Nosečnice zaradi sevanja niso smele več ostati na širšem območju Černobila, zato sta se njena starša preselila v Sibirijo v kraj Nyagan, kjer se je Marija leta 1987 tudi rodila. Družina se je nato spet preselila čez dve leti, ko si je dom ustvarila v Sočiju.

Domnevno noseča z Vujačićem

Že pri osmih letih se je Šarapova zaradi tenisa preselila v Združene države Amerike, za njeno angleščino pa pravijo, da ima povsem floridski naglas. Stalno prebivališče ima še vedno onkraj Atlantika, kjer si je kasneje našla tudi več partnerjev. Najprej so jo povezovali z Andyjem Roddickom, nato z LeBronom Jamesom in tudi s pevcem Adamom Levinom, a najbolj resno zvezo je imela s slovenskim košarkarjem Sašo Vujačićem, s katerim sta bila celo zaročena. Romanca se je začela leta 2010, ko je Vujačić igral za Los Angeles Lakers. »Z Marijo sva skupaj zelo srečna. A prosim vas, da me o tem ne sprašujete več, ker nočem govoriti o osebnem življenju,« je tedaj dejal Saša Vujačić, ki je bil nekaj časa tudi v veselem pričakovanju, ali je Šarapova z njim zanosila.

Poleti 2012 si je ruska teniška igralka namreč vzela nekajtedenski premor in odšla na številne zdravniške preglede. Vsi so bili negativni, čeprav je Šarapova sumila, da je noseča. »Bila sem pri zdravnikih na seriji testiranj, tudi na ultrazvoku. Bolečine so bile res hude. Zdravniki so mi dejali, da sem v redu in da nisem noseča,« je rekla. Njeno domnevno nosečnost so sicer vzeli zelo resno, saj še vedno obstaja nevarnost, da bodo 27-letna Šarapova in njeni otroci nekoč čutili posledice nesreče v Černobilu.

Za razhod kriva selitev v Turčijo

Še istega leta se je njuna zveza končala. Glavni razlog je bila selitev Vujačića v Turčijo, kjer je igral za Anadolu Efes. »Lahko rečem, da je bila to za oba zahtevna odločitev, saj sva se ves čas zelo spoštovala. Še vedno bi rada, da ostaneva prijatelja. Skupaj sva preživela nekaj krasnih let, a zaradi različnih urnikov sva se zelo redko videla. Po odhodu v Turčijo ni mogel več toliko potovati. Ko je bil v Turčiji, ni bil v desetih mesecih niti enkrat doma, kar je bilo zelo težko,« je dejala Šarapova. Ves čas je bila Rusinja dejavna tudi na številnih marketinških področjih, zato ni čudno, da je med najbogatejšimi športnicami na svetu. Zdaj je prepoznavna predvsem zaradi svoje modne znamke Sugarpova, na lanski promociji pa je razkrila, da je njen novi srčni izbranec bolgarski teniški igralec Grigor Dimitrov.